Hlavní obsah

Střední průmyslová škola zeměměřická oslavila šedesátiny

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V budově Střední průmyslové školy zeměměřické v Praze v Hrdlořezích proběhly poslední den v září oslavy šedesátin této školy, kterou absolvovali mimo jiných i jedni z nejlepších zeměměřičů v zemi. Po celý den přicházely do areálu školy na známou adresu Pod Táborem 300 desítky bývalých studentů.

Foto: Petr Skála

Známý pedagog,autor mnoha publikací o zeměměřictví Jan Ratiborský s absolventkou SPŠZ a současnou studentkou ČVUT Monikou Kutišovou u totální stanice

Článek

Vzpomínalo se na maturity, na praxe v terénu, na lyžařské výcviky nebo brigády.  "Škola kromě odborných znalostí naučí studenty také třeba logicky vyřešit konkrétní situace a umět improvizovat", řekl jeden z účastníků Dne otevřených dveří.

Mezi slavnými a známými absolventy školy jsou například profesoři působící na ČVUT: uznávaný vědec Jan Kostelecký a kartograf Bohuslav Veverka. Dále  zeměměřiči, které znají jejich kolegové z celého světa z působení v mezinárodních  organizacích: dlouholetý zástupce Česka a jeden rok dokonce i Malty Václav Slaboch, dále autor publikace popularizující obor vydaný pod názvem 250 století zeměměřictví Pavel Hánek.

V seznamu absolventů ve vydaném almanachu najdeme například i biskupa litoměřického Jana Baxanta, ale i známé sportovce a reprezentanty. 

Školu absolvovali například fotbalista Vladimír Táborský, tenista Jiří Hřebec, šermíř Matyáš Ambrož, ale i reprezentanti v ragby Pavel Hrníčko, Vojtěch Mára a další ragbyový reprezentant Pavel Sláma na škole působil jako pedagog.

"Naši absolventi působí nebo působili například v různých pozicích od ředitelů odborů nebo katastrálních úřadů a pracovišť až po uznávané speciality resortu Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, dále i v resortech dopravy, životního prostředí,  zemědělství nebo dokonce i kultury. Naši bývalí studenti byli nebo jsou i starostové obcí a měst," pochlubil se ředitel školy Jaroslav Růžek.

"O stabilizaci školy hovoří i skutečnost, že v šedesátileté historii zde působili jen tři ředitelé a já jsem ten třetí, shodou okolností s nejdelším osmadvacetiletým působením v řadě," dodal šéf průmyslovky Růžek.

Na slavnostním shromáždění rovněž promluvil náměstek primátora Prahy pro školství, sport a památkovou péči Antonín Weinert, který ocenil význam dlouholetého působení zeměměřické školy na území hlavního města. Reagoval na ředitelovu informaci o uvažovaném sloučení Střední průmyslové školy stavební Josefa Gočára se Střední průmyslovou školou zeměměřickou poznámkou, že o tomto kroku ještě zastupitelstvo metropole nerozhodlo. 

Bylo zajímavé procházet třídami, ve kterých byla rozložena zeměměřická technika, s kterou se měřilo v minulosti, a porovnávat ji s nejmodernějšími přístroji, s nimiž pracují současní pedagogové a studenti. V rýsovně byly k nahlédnutí práce studentů staré několik desítek let dokumentující zručnost mladých lidí z té doby.

"Všechny grafické práce se vyhotovovaly výhradně ručně," zavzpomínal bývalý ředitel Katastrálního úřadu pro Středočeský kraj a absolvent této školy Jiří Kohout. 

"Zeměměřictví má v Česku tradici a dobrou úroveň si stále udržuje," prohlásil ředitel resortního výzkumného ústavu Karel Raděj.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám