Hlavní obsah

Strážníci v Bohumíně zachraňovali muže v bezvědomí

Novinky, Lucie Balcarová

Zhruba padesátiletého muže oživovali strážníci v pondělí odpoledne ve vestibulu vlakového nádraží v centru Bohumína. Dotyčný nedýchal a navíc ho škrtil popruh jeho vlastní kabely.

Foto: Pavel Čempěl

Strážníci Rostislav Olšák a Martin Kolos (zleva) v pondělí zachraňovali na nádraží v Bohumíně muže v bezvědomí.

Článek

„Dostali jsme hlášení o bezvládném muži bez známek života před nádražní restaurací, proto jsme okamžitě vyrazili na místo. Současně s námi tam dorazila i rychlá záchranná služba,” uvedl strážník Martin Kolos.

Muž, který zkolaboval, byl podle strážníků v bezvědomí a nedýchal. „Když jsme na místo dorazili, byl už celý fialový. Spadl totiž z lavice a škrtil ho popruh od kabely, kterou měl přehozenu přes sebe. Záchranářka mu už poskytovala masáž srdce, a tak jsme ji vystřídali a pomohli jí s jeho napojením na kyslík,” popsal strážník Rostislav Olšák.

Po několika minutách oživování, začal muž dýchat. Nakonec skončil v péči lékařů Bohumínské městské nemocnice.

Stejná dvojice strážníků řešila zhruba před třemi měsíci podobný případ. Tehdy vjížděli k muži v bezvědomí v lékárně na pěší zóně.

„Několikrát ročně se stává, že s kolegy zasahujeme u případů, které vyžadují znalost první pomoci. Bývají to buď epileptické záchvaty nebo se účastníme otevírání bytů ve spolupráci s hasiči, kde hrozí, že je uvnitř nějaká osoba v ohrožení života,” dodal Martin Kolos.

Strážníci se proto neobejdou bez zkoušek a kurzů první pomoci. Absolvují je jedenkrát ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám