Hlavní obsah

Strážníci odvedli u zkolabovaného muže profesionální práci, kolemstojící dav přihlížel

Novinky, Vratislav Konečný

Možná to nebylo z neochoty nebo lhostejnosti, většina lidí zkrátka pomoci neumí a také se bojí možných důsledků. Najde se ale i procento, fascinováno jakoukoli nehodou. Dokáží jen koukat, radit a někteří si i neštěstí natáčejí. Strážníci, kteří zkolabovaného muže zachraňovali, ukázali profesionalitu.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Příhoda se stala v pátek odpoledne v pražských Letenských sadech, kde strážnici prováděli běžnou hlídkovou činnost.

U východu si hlídka spatřila ležícího člověka. Další osoba na ně mávala a žádala o její pomoc. Muž, ležící na zemi, nejevil známky života a nebylo mu možné nahmatat puls. Jeden ze strážníků okamžitě zahájil nepřímou masáž srdce a druhý o události vyrozuměl záchrannou službu. Oba strážníci se v oživování střídali až do příjezdu rychlé záchranné služby. Zdravotníci si muže převzali do své péče a v oživování, za asistence strážníků, pokračovali dál. Šestačtyřicetiletého muže následně převezli do jedné z pražských nemocnic.

„Podle mluvčí pražské záchranné služby záchranáři muže napojili na přístroj Lucas, který zajišťoval nepřímou masáž srdce po celou dobu transportu do nemocnice. Muž, který hlídku na událost upozornil, k celé věci uvedl pouze to, že byl se svým známým na procházce a ten zničehonic náhle zkolaboval," informovala mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová.

Jenom stáli a koukali

To, že strážníci mají v ulicích Prahy své nezastupitelné místo, dokazuje i tento příběh. Slovy chvály je ocenila i jedna žena z Pardubic, která byla svědkem celé události. Řediteli městské policie hned druhý den napsala:

„Byla jsem v šoku, že jediný, kdo v tu chvíli zareagoval, byla jedna žena, ač se na místě nacházelo velké množství lidí. Bohužel ti jen dokázali mluvit a ne konat. Naštěstí se na místě jako blesk z čistého nebe zjevila hlídka strážníků, která začala okamžitě profesionálně jednat a muže se snažila oživit. Zaplať bůh, že se jí to společně se záchranáři podařilo a já věřím, že tento postarší muž si ještě nějaký ten čas na světě pobude. Bylo potěšující vidět, že ani po příjezdu záchranářů se hlídka nesebrala a neodjela. Naopak se stále aktivně podílela na oživování muže.”

Reklama

Výběr článků

Načítám