Hlavní obsah

Strašín – tajemné místo na Šumavě plné záhad

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nádherné šumavské krajině pod Javorníkem, asi 15 kilometrů od Sušice, se rozprostírá malá obec Strašín se svojí dominantou – tajemným, původně románsko-gotickým kostelem Narození Panny Marie.

Foto: Jan Kaše

Kostel Narození Panny Marie

Článek

O místu stavby kostela rozhodla Panna Marie

Podle jedné z legend, které se k této lokalitě vztahují, chtěli obyvatelé Strašína postavit svůj svatostánek na úplně jiném místě, na vršku Vůsí. Tajemná sílá však jejich úsilí mařila a neustále přemisťovala stavbu na kopec Hůrka. Za několik dní se vše vysvětlilo.

„Když zahřmělo a nebe se otevřelo, všichni tvrdili, že uviděli Pannu Marii, jak kameny přenáší," uvádí se na webových stránkách obce. A tak nezbývalo, než splnit přání Matky Boží.

Jiná legenda hovoří o tom, že se v těchto místech před poustevníkem zjevila Panna Marie, která se dotkla skály, z níž pak vytryskl pramen.

Faktem však zůstává, že kostel v románském slohu zde byl vybudován kolem poloviny 13. století. Později prošel gotickou přestavbou a v letech 1736 až 1739 získal dnešní barokní podobu.

Energetický bod a léčivá voda

V 16. století se knězi, který spravoval zdejší farnost, zjevila Panna Marie s Ježíškem v náručí a prstem vytlačila v kameni důlek. Psychotronik Pavel Kozák uvádí, že právě zde se nachází energetický bod a síla zjevení je stále přítomna a je dobře tělesně rozpoznatelná už od kostela.

Určitě stojí za zmínku, že v tomto důlku, který skutečně rozměrově připomíná prst, je stále voda, která má údajně léčivé účinky.

Bílý přízrak

Strašínský kostel však skrývá i další tajemství. Veronika Rubínková v knize Šumava tajemná uvádí, že u křížku pod kostelem se zjevuje bílý přízrak, který se promění v bílou holubici, třikrát oblétne kostel a zmizí.

Ať je již skutečnost jakákoliv, strašínský kostel je součástí bohaté šumavské historie a legendy dodávají tomuto místu patřičné tajemno. Nutí nás i k zamyšlení, zda existuje i něco mimo naše smyslové a rozumové vnímání.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám