Hlavní obsah

Strašidla na Landštejně a další akce na památkách uzavřou letošní velmi úspěšnou sezónu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní sezóna na tuzemských památkách, státních, městských i soukromých, byla návštěvnicky velmi zdařilá. Poslední říjnový týden je tradičně koncem turistické sezóny, ale některé památky jsou otevřeny celoročně. Na těch uzavíraných čekají o víkendu 28. a 29. října většinou mimořádné akce.

Foto: Vratislav Konečný

Rožmberský vodní zámek Kratochvíle

Článek

Bude tomu i v Jihočeském kraji, kde objekty ve správě Národního památkového ústavu chystají několik pozoruhodných událostí. Budou to hradní a zámecké slavnosti, koncerty, strašidelný rej.

Podzimní slavnosti Anny z Rogendorfu na Nových Hradech připomenou matku posledních Rožmberků Annu z Rogendorfu. Jejich oblíbenou součástí jsou páteční večerní scénicky ztvárněné prohlídky hradu.

„V pátek 27. října hrad ožije kostýmovanými večerními prohlídkami, které přenesou návštěvníky do historie novohradského hradu od nejstarších dob landštejnských až do pohnutých dějin 20. století,” informoval kastelán Jan Smolík. Prohlídky doprovodí šermířská vystoupení, hudba a ochutnávka vín, caletek a vinných moštů.

První večerní prohlídka začíná v 19.30 hodin a další budou následovat v půlhodinových intervalech. „O prohlídky je vždy veliký zájem, proto doporučujeme rezervaci předem, buď telefonicky na čísle 386 362 135, nebo e-mailem: novehrady@npu.cz,” upozornil kastelán Smolík.

V sobotu od 10 hodin nádvoří hradu ožije šermířskými vystoupeními, renesanční hudbou, tanečnicemi, sokolníkem či divadlem. „V hraném příběhu bude Anna z Rogendorfu bojovat o vliv na své syny, které jí upírá jejich poručník Petr z Rožmberka,” prozradila děj hry Lucie Mrvková ze správy novohradského hradu.

Hrad Landštejn vás postraší

Hrad Landštejn je v říjnu otevřen pouze o víkendech, otevře brány i během podzimních prázdnin. 26. až 29. října bude otevřeno od 9 do 15.30 hodin.

V neděli 29. října se mohou zejména malí návštěvníci vydat na hrad za bubáky. Mezi 10. až 15. hodinou se prostory hradu zaplní roztodivnými strašidly, která si pro děti připravila úkoly a záludné otázky z hradní historie. „Naše strašidla jsou hodná a na každé dítě čeká malá odměna,” dodává s úsměvem kastelánka Eliška Niederová.

V sobotu 4. listopadu se můžete zapojit do úklidu lesa v okolí Landštejna. Sraz je v 9 hodin na hradě, po skončení akce kolem 12 hodiny čeká na brigádníky opékání špekáčků.

Klášter Zlatá Koruna zakončí varhanami a zpěvem

V sobotu 28. října od 17 hodin vystoupí v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie vokální soubor Čeští madrigalisté pod vedením sbormistryně Veroniky Hádkové, který hrou na varhany doprovodí Miroslav Pšenička. Na programu zazní skladby renesančních a barokních autorů.

Na Kratochvíli o bílé paní rožmberské Polyxeně z Lobkovic

Rok renesanční šlechty završí na zámku Kratochvíle v pátek 27. října od 17 hodin slavnostní představení knihy doc. Marie Ryantové s názvem Polyxena z Lobkovic. Obdivovaná i nenáviděná první dáma království.

Omezená provozní doba v říjnu

V průběhu října mají některé objekty otevřeno pouze o víkendech: Červená Lhota, Dačice, Kratochvíle, Vimperk a hrady Landštejn a Zvíkov.

Hrad Rožmberk má během týdne, od úterý do pátku, provozní dobu od 11 do 15 hodin, v sobotu a neděli má otevřeno od 9 do 15.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám