Hlavní obsah

Stopy a doteky Josefa Hlávky v jeho rodných Přešticích

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 180. výročí narození architekta a dosud největšího českého mecenáše Josefa Hlávky si jeho rodné Přeštice připomenou hned několikrát.

Foto: Jarmila Karolína Riesová

Vlčí. Dolní budova jednoho z bývalých hospodářských dvorů Josefa Hlávky v okolí Přeštic.

Článek

Především výstavou v Domě historie Přešticka, kterou její tvůrci nazvali Stopy a doteky Josefa Hlávky (od 19. ledna do 17. dubna).  

Do komorního prostředí malého výstavního sálu byla zasazena prezentace zhruba 40 profesionálních snímků fotografky Jarmily Karolíny Riesové, které kurátor výstavy, její manžel, režisér dokumentarista Pavel P. Ries, opatřil výstižnými texty. Jejich cílem bylo upozornit na méně známá fakta, týkající se zejména Hlávkovy stavební a mecenášské činnosti.

Možná ještě zajímavější jsou však přesahy Hlávkova odkazu do naší současnosti. Zvídavějším návštěvníkům se zde nabízí i možnost shlédnout dva televizní dokumenty Pavla Riese - cenou ozdobený film Josef Hlávka a časosběrný dokument o obnově a dostavbě pavilonu moderní galerie Restaurátorské školy AVU v Praze.

Další nejbližší akcí města Přeštice bude vzpomínkový akt u Hlávkovy hrobky na přeštickém hřbitově a následná přednáška znalce Hlávkova života a díla Pavla P. Riese v Kulturním a komunitním centru v Přešticích. Vše ve výroční den narození největšího přeštického rodáka - 15. února od 16.30 a 17.30 hodin.

Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových v souvislosti s výročím, mimořádně zpřístupní lužanský zámek Josefa Hlávky ve dnech 2. až 6. července a 23. až 31. srpna (kromě pondělků) a ve Dnech evropského dědictví v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám