Hlavní obsah

Štefan Margita pokřtil svou Melancholii

Novinky, Petr Mráček

Ve středu 11. září v nejvyšší budově v Praze, 27. patře City Townu, pokřtil své nové CD zpěvák Štefan Margita, který na něm zpívá s mnoha zvučnými jmény naší hudební scény.

Foto: Petr Mráček

Eva Urbanová, Štefan Margita a Hana Zagorová, křest CD Melancholie

Článek

„Moje nové CD by mělo přinést posluchačům chvilku pro odpoutání se od všedních starostí, momenty snění, na něž v dnešní uspěchané době zbývá každému z nás čím dál méně času,“ uvedl světově uznávaný operní zpěvák Štefan Margita ke svému novinkovému albu, které příznačně pojmenoval Melancholie.

Jde o první Margitovo album zcela věnované hudbě na pomezí žánrů. Vedle stěžejních témat z muzikálů Bídníci, West Side Story nebo Notre-Dame de Paris tu jsou také písně proslulosti Ave Maria, Jaká to nádhera nebo Lux Aeterna, zajímavých verzí se dočkaly skladby klasiků francouzského šansonu Jacquese Brela a Léa Ferréa.

V některých písních se Štefan Margita ve studiu spojil s mimořádnými hosty: s Lucií Bílou, Martou Kubišovou, Evou Urbanovou a Hanou Zagorovou. Slavnostní náladu albu dodává repertoár v několika jazycích, ale především bohaté aranže, využívající zvuk symfonického Epoque Orchestra i Kühnův smíšený sbor.

Jedním z vrcholů nové nahrávky je tercet Belle, jenž byl ve Francii před časem vyhlášen nejoblíbenější písní desetiletí. K její interpretaci si Štefan Margita přizval Karla Gotta a Daniela Hůlku. „Karel Gott je úžasný profesionál a navíc má rád francouzštinu, tak jsem ho ke společnému nazpívání tohoto muzikálového hitu v původním jazyce nemusel přemlouvat. Daniel Hůlka prozradil, že má francouzskou přítelkyni, s naučením textu tedy rovněž neměl problém,“ dodal s úsměvem Štefan Margita.

Na křtu CD, které pokřtila Eva Urbanová a Štefanova manželka, zpěvačka Hana Zagorová, jsme mohli vidět Jiřinu Bohdalovou, Felixe Slováčka s jeho ženou Dádou Patrasovou, která chystá jeden velký projekt pro děti, dále Moniku Absolonovou, Jitku Zelenkovou, Hanu Macuichovou. Příjemným podvečerem provázela Martina Kociánová. CD Štefan Margita vydává pod křídly vydavatelství Supraphon.

Štefan Margita (*3. srpna 1956, Košice) je slovenský operní pěvec – tenorista, žijící v Praze. V minulosti již působil na scénách nejslavnějších operních domů např. v milánské La Scale, londýnské Covent Garden a v roce 2008 i v newyorské Metropolitní opeře, kde působí dodnes. Je vyhledávaným operním interpretem na celém světě a nejen kritikou uznávaným.

Reklama

Výběr článků

Načítám