Hlavní obsah

Štědrý večer na náměstí Přátelství v Habartově se opět vydařil

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skautská tradice založená před mnoha ledy si nadále drží stovky příznivců. I letos se jich o Štědrém večeru v deset hodin večer na náměstí Přátelství v Habartově sešlo odhadem něco mezi třemi a čtyřmi sty. Lidé se zde scházejí, aby se podělili o prožití sváteční atmosféry s ostatními.

Foto: Aleš Plevka

Náměstí Přátelství vypadalo kouzelně

Článek

Je čtvrt na deset večer a vyrážím do centra města o něco dříve,abych zkontroloval, že vše, co jsme se členy střediska Dýmka připravili, přečkalo bez úhony nápory sněhu, vytrvale se snášejícího z oblohy. Jen za tento den ho totiž přibylo dobrých deset centimetrů.

Na místě je br. Běhy. Postaral se o dovoz živé ovečky, kterou nám do betlému laskavě zapůjčil pan J. Janura. Také členové kapely Fíci se již nacházeli v plné práci, aby prostor řádně nazvučili. Altán i betlém vydržely. Počet lidiček stoupá, než vše vypukne, zahřívají se ti dříve narození svařeným vínem, ti mladší pak vroucím čajem, který byl k mání mimořádně zdarma.

Ve 22 hodin je prostor náměstí, který byl letos zmenšen vinou sněhových bariér, slušně zaplněn, a tak se mohl slova chopit pan starosta I. Zemek. Všechny přítomné přivítal a popřál jim vše nejlepší. Pak již bylo vše v režii Fíků, kteří svou muzikou výrazně přispěli k výborné náladě a pohodové atmosféře. Hráli skoro hodinu, bez nároku na odměnu, a patří jim díky za to, že se k tomu odhodlali v tento čas a za takovýchto povětrnostních podmínek.

Mezitím je na svém místě i osazenstvo živého Betléma - Josef s Marií a tři králové. Nechybí ani Betlémské světýlko, které je poslem svátečních chvil až z dalekého Betléma a které k nám již mnoho let v tento čas doputuje díky celorepublikové skautské štafetě.

Mezi lidmi již také kolují dvě kasičky, jejichž obsah pak bude směněn za dárek pro holky z "Domečku" - tj. Ústavu sociální péče v Habartově. Pro letošek se za tu jednu hodinu vybrala částka 2348 Kč - a to je poměrně slušný standart. Všem dárcům touto cestou děkujeme.

Ještě zamířím na balkón městského úřadu, odkud pořídím několik fotek. Sníh se stále valí z oblohy... Celý prostor dole vypadá jako z pohádky. Po 23. hodině se lidé pozvolna rozcházejí domů. Ještě uklidíme nový altán, aby nedošel úhony, a pak nás již čeká výstup na kopec Hrádek, kde pro nás teprve Štědrý večer definitivně končí.

Reklama

Výběr článků

Načítám