Hlavní obsah

Stavba roku Plzeňského kraje zná nominované stavby na titul

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desátý ročník veřejné soutěže Stavba roku Plzeňského kraje zná stavby nominované na titul za rok 2012. Odborná porota v pátek vyhlásila 19 nominací, nejvíce v kategorii rekonstrukce staveb.

Foto: Martina Kurfirstová

Nominaci na titul Stavba roku si odnáší rekonstrukce farmy Špatův Dvůr, klatovský skatepark či bioplynová stanice Meclov.

Článek

"Jubilejní 10. ročník veřejné soutěže, která si klade za cíl seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní stavitelství na území kraje za uplynulý rok opět překvapil velkým množstvím přihlášených staveb v době, kdy se nadále projevuje celkový pokles výstavby. Řada z nich je na překvapivě vysoké architektonické i řemeslné úrovni," uvedl Miloslav Michalec, předseda poroty z Odboru regionálního rozvoje Plzeňského kraje.

Nominaci na titul Stavba roku si odnáší rekonstrukce farmy Špatův Dvůr, klatovský skatepark či bioplynová stanice Meclov.

"Porota se však setkala v mnoha případech i s českými bolestmi dnešní doby. Na úkor významu realizovaného díla se málo vypisují veřejné architektonické soutěže, obchází se význam tvorby architekta a musí se realizovat projekt za nejnižší cenu poplatný vypsanému dotačnímu titulu. Tím dochází k devalvaci vložených prostředků, nikoli k jejich kulturnímu, společenskému a ekonomickému zhodnocení. Ale protože chce tato soutěž především motivovat a povzbuzovat, soustředila se porota hlavně na hodnocení pozitivních stránek přihlášených děl," doplnil význam soutěže i nelehkou práci poroty její mimoplzeňský člen Karel Janda.

Novinkou letošního ročníku je udělení Ceny veřejnosti. Z nominovaných staveb má široká veřejnost možnost zvolit nejsympatičtější stavbu a aktivně se tak podílet na výsledcích letošní soutěže. Vybrat si stavbu a hlasovat je možné od 26. dubna na www.stavbarokuPK.cz.

Cenu veřejnosti obdrží z rukou zástupce společnosti Česká spořitelna a. s. přihlašovatel vítězné stavby na slavnostním vyhlášení soutěže dne 28. května v Měšťanské besedě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám