Hlavní obsah

Státní svátky v Německu aneb Kdy nejezdit za nákupy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování k sousedům se stalo naprosto běžnou věcí, ale je dobré vědět, kdy přijet, abychom nenarazili na zavřené dveře. Příští týden, 28. září, slavíme svatováclavský svátek, takže je možné, že vyrazíte na nákupy do Německa. Tam se jich to netýká, vše je otevřené. Zavřeno je ale jindy.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

V říjnu je zavřeno: V úterý 3. 10. jsou obchody zavřené. Slaví se státní svátek Den německé jednoty / Znovusjednocení Německa. Jedná se o oslavu připojení NDR a Západního Berlína ke Spolkové republice Německo v roce 1990. Oslavy vždy hostí hlavní město té spolkové země, která ten rok předsedá Spolkové radě. Tentokrát Drážďany. Obchody jsou tento den zavřeny.

V úterý 31. 10. budou obchody také zavřené. Slaví se státní svátek Reformationstag. Den reformace je státní svátek od německého znovusjednocení, a to v německých státech s protestanskou tradicí - Braniborsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko. V Bádensku-Württembersku mají děti ve školách volno. V saských pekárnách se tento den a v jeho předvečer prodává sladké reformační pečivo s rozinkami, jehož tvar připomíná Lutherův znak – růži s červeným srdcem uprostřed. Muzea, výstavy, restaurace, kavárny a benzínky bývají zpravidla otevřené i během svátků.

Den reformace (Reformationstag) je evangelický svátek na počest Martina Luthera (1483-1546). Statečný kritik církevních poklesků zveřejnil 31. října 1517 svých 95 tezí proti odpustkům a zlořádům církve na bráně zámeckého kostela ve Wittenbergu. Zároveň zahájil rozsáhlou kampaň těchto odvážných myšlenek, čímž odstartoval projekt zvaný reformace.

Listopad: Den pokání a modlitby (Buß- und Bettag) 22. 11. 2017 | 21. 11. 2018 | 20. 11. 2019 | 18. 11. 2020 | 17. 11. 2021 - vždy ve středu před 23. listopadem resp. 11 dní před první adventní nedělí. Je nazýván též Den kajících modliteb - církevní svátek, který se slaví převážně v Německu a Švýcarsku. Zatímco však v Německu jej slaví především evangelíci, ve Švýcarsku se jedná o celostátní nadkonfesijní svátek všech křesťanských církví a židovské obce.

Svátek připadá na středu před Nedělí věčnosti (něm. Ewigkeitssonntag), což je neděle před adventem a zároveň poslední neděle evangelického církevního roku.

Prosinec: 25. prosinec - 1. svátek vánoční, 26. prosinec - 2. svátek vánoční.

Muzea, výstavy, restaurace, kavárny a benzínky bývají zpravidla otevřené i během svátků.

Reklama

Výběr článků

Načítám