Hlavní obsah

Statek v Šumicích získává svou historickou podobu

Novinky, Pavlína Woodhams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Šumicích na Uherskohradišťsku najdete mezi letitými budovami raritu. Za zdmi jednoho z nenápadných rodinných stavení se nachází přímo historické tajemství. Někdejší hospodářská usedlost bude již brzy vypadat stejně jako na počátku minulého století.

Foto: Pavlína Woodhams

Hospodářská usedlost v Šumicích ožívá zejména v době místních hodů.

Článek

O autentickou dobovou podobu bývalé zemědělské usedlosti se dnes stará jeden z potomků původních majitelů Petr Janíček. Jeho předci tu žili a pracovali před více než třemi sty lety. 

Bývalý statek byl před třemi lety prohlášen za kulturní památku. Je tedy oficiálním významným dokladem historického vývoje a zdejšího životního prostředí. Téměř většina objektů je zde původních. Jen některé detaily mohly být na základě souhlasu památkářů vyměněny.  „Vše je opravováno starými, původními postupy a z tradičních materiálů,“ říká Petr Janíček. V zahradě se nachází také starobylá studna a jsou vysázeny původní dřeviny.

Statek zahrnuje dřevěnou stodolu s doškovou střechou, starý výminek i historickou vozovnu. Celý soubor staveb je doplněn o historickou sušírnu ovoce, jejíž replika bude již v příštím roce sloužit ke svému účelu. Letitá sušírna má plnit účel společenských setkávání a přitom pokračování zajetých tradic. Velkou příležitostí budou například krojované šumické hody, v okolí známy jako „dřinkové hody“, které se konají vždy druhou neděli v září. Touto dobou dozrává ovoce, které se tu může sušit jako za starých dob. Ve stejných prostorách majitel zřídil také kotel na vaření povidel.

Kulturní památkou je nejen celá hospodářská usedlost, ale patří k ní také všechny exponáty uložené na půdě, které tu jsou vystaveny. „I letos obnovu kulturní památky podpořilo ministerstvo kultury prostřednictvím obcí s rozšířenou působností,“ říká Janíček. „Jsme rádi, že vlastník objektu takto k obnově památky přistupuje. Díky tomu zůstane zachovaná i dalším generacím,“ tvrdí Miloslav Tabarka z památkové péče.

Ačkoli práce na opravách jednotlivých částí ještě zdaleka nejsou u konce, mohou si je návštěvníci na požádání kdykoli prohlédnout. Přes rok bude původní rolnická usedlost pro veřejnost zpřístupněna zejména při slavnostních příležitostech a svátcích. 

Reklama

Výběr článků

Načítám