Hlavní obsah

Statek v Královském Poříčí ožije tradicemi, na nádvoří přicválá Martin na bílém koni

Novinky, Milan Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako v minulých letech, tak i letos budou lidé v Královském Poříčí vyhlížet příjezd Martina na bílém koni. Ten by měl v úterý 11. listopadu přicválat na svém pověstném oři na nádvoří Statku Bernard, kde se podle legendy podělí s promrzlým žebrákem o svůj plášť.

Foto: Milan Hloušek

Martin na bílém koni přijede v úterý 11. listopadu na Statek Bernard.

Článek

Jestli spolu s ním dorazí do kraje i sněhová nadílka, je otázkou. Ostatně, zábavy a veselí bude na Bernardu dost. Na milovníky selských tradic tu čeká řada překvapení. Ochutnat budou moci Svatomartinská vína, pečenou posvícenskou husu nebo mnoho sladkých dobrot.    

Na programu, který začíná v 15 hodin odpoledne, budou veselé dětské soutěže, tancování, prohlídky řemeslných dílen a takzvaná Cesta splněných přání.

„Děti napíší nebo nakreslí na papírek své přání a po cestičce lemované svíčkami dojdou za skřítkem, který na ně bude čekat s rozsvícenou lucerničkou. Do pohádkové truhličky pak vhodní svůj lísteček. A pokud budou hodné, možná se jim jejich přání i vyplní,“ usmála se Romana Vlková, organizátorka kulturních akcí na Statku Bernard. Současně připomenula, že vstup na akci je zcela zdarma.

Chybět nebude ani oblíbený lampiónový průvod, který v 16 hodin vyrazí od zámečku v Královském Poříčí a dojde až na nádvoří Statku. Pokud bude někomu svítidlo chybět, může si ho dodatečně koupit u zámečku.

„Kdo má rád lidové zvyky, určitě si přijde na své. Na Statku zavládne sváteční atmosféra, kdy společně s dětmi přivítáme zimu. K dobré náladě nám zahraje hudební uskupení Jen Tak a dále vystoupí pěvecký sbor Zvonek,“ přiblížil chystaný program Miroslav Makovička, jednatel Statku Bernard.

Martina na bílém koni budou moci lidé spatřit v závěru akce, tedy přibližně v 18 hodin. Nikdo se tak nemusí obávat, že by jeho příjezd propásl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám