Hlavní obsah

Starý czerninský zámek v Chudenicích ožil historií

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denní oživené prohlídky zámku Chudenice s názvem Zámecké romance přilákaly ve státní svátek, v pátek 5. července, do Chudenic několik stovek návštěvníků. Ti se v čase vrátili do středověku. Čekalo na ně pět příběhů nejen z historie.

Foto: ilustrační foto z archivu pana Ludvíka Pouzy

Zámek Chudenice ožil historií

Článek

Oživené prohlídky ve státní svátek jsou v Chudenicích již tradicí a věnují se v nich především historii a příběhům z Chudenicka. Letos tedy na návštěvníky čekaly v interiérech zámku a tvrze hrané scénky ze života obyvatel na staré tvrzi.

„Letos jsme například připomněli osobu Heřmana Czernina zvaného Tureček, významného diplomata a jednoho z nejbohatších šlechticů v období po Bílé hoře (i když jen jako malého chlapce). A nebo skoro zapomenutou pověst o dceři klatovského kata a další,” prozradil pověřený správce zámku Ludvík Pouza, který je i autorem scénáře k připraveným scénkám.

Návštěvníci zavítali také do kuchyně, dobové krčmy mezi rytíře, pokoje pána tvrze, do prádelny a v mučírně si odvážní zájemci mohli vyzkoušet, jaké to je položit hlavu na katův špalek, nebo některý z mučících nástrojů.

„Děkujeme všem účinkujícím na oživených prohlídkách zámeckých interiérů a tvrze. Letos v Chudenicích poprvé účinkovala SHŠ Festung Štěpánovice, členové divadla Kord v srdci Nýrsko a Docela malinkaté divadélko. Děkujeme také kolegům průvodcům,” dodal Ludvík Pouza.

Reklama

Výběr článků

Načítám