Hlavní obsah

Starší žena vypadla z okna, havířovští zdravotníci jí zachánili život

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační středisko ve středu přijalo zprávu o pádu šestašedesátileté ženy z Havířova. Na místo byla ihned vyslána rychlá lékařská pomoc a vrtulník.

Foto: ÚSZS MSK

Zasahující vrtulník

Článek

"Záchranáři po příjezdu na místo nalezli ženu (ročník 1946) v bezvědomí a ihned začali s prováděním nepřímé srdeční masáže. Zraněnou ženu připojili k monitoru srdeční činnosti a zajistili žilní vstup pro podávání infuzních roztoků. Zanedlouho na místě události přistává také vrtulník LZS. Zasahující lékař rozhodl o připojení pacientky k umělé plicní ventilaci a po zajištění dalšího žilního vstupu záchranáři zahájili podávání nezbytných léků," uvedl mluvčí ÚSZS MSK Ladislav Lang.

Při pádu žena utrpěla zlomeniny obou dolních končetin, z toho jednu zlomeninu otevřenou. Záchranáři ženu po stabilizaci životních funkcí uložili do vakuové matrace a s podezřením na další závažná vnitřní zranění ji letecky transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě Porubě.

"Vyslání vrtulníku LZS je pro takto těžce zraněné pacienty velmi výhodné právě vzhledem k rychlému a šetrnému transportu na specializované pracoviště. Piloti LZS mají bohaté zkušenosti z praxe, i přesto však procházejí pravidelným a náročným výcvikem. Přistání v obtížném terénu anebo v zastavěné oblasti, jako v tomto případě, je nutno zvážit s ohledem na možné poškození majetku, ohrožení přihlížejících osob létajícími předměty a bezpečnost posádky vrtulníku. Při dnešním zásahu záchranné služby a zajištění místa přistání asistovali také kolegové z HZS," dodal Lang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám