Hlavní obsah

Starostou Bohumína bude už posedmé Petr Vícha, posty obhájili i místostarostové

Novinky, Lucie Balcarová

V Bohumíně už je jasno. Město povede další čtyři roky ČSSD. Na dnešním ustavujícím zastupitelstvu, které trvalo 42 minut, už posedmé obhájil křeslo starosty Petr Vícha (ČSSD). Ten stojí v čele Bohumína nepřetržitě 24 let. Hlasovalo pro něj 22 z 23 zastupitelů, sám Vícha se zdržel hlasování.

Foto: Pavel Čempěl

Petr Vícha se stal starostou Bohumína už posedmé. Starostou je už nepřetržitě 24 let.

Článek

Posty místostarostů rovněž znovu obhájili Igor Bruzl (ČSSD) a Lumír Macura (ČSSD). Sedmičlenná rada Bohumína bude díky volebnímu výsledku opět jednobarevná. Zasednou v ní jen zástupci ČSSD. Kromě staronového starosty a místostarostů se radními stali Aleš Drobek, Adrian Kuder, Věra Palková a Yvona Placzková.

„Obyvatelé města nám dali do příštího volebního období velmi silný mandát, což nás těší a zároveň obrovsky zavazuje. Máme před sebou spoustu rozdělané práce. Vážím si toho, že na důležitých a pro město zásadních věcech jsme se vždy napříč politickými stranami dohodli a nad problémy jsme vždy konstruktivně debatovali. Doufám, že i v tomto volebním období nebudeme politikařit, ale spolupracovat napříč politickým spektrem tak, aby Bohumín dál vzkvétal. Zastupitelé ze všech stran budou mít možnost se na chodu města podílet, a to díky práci v komisích a výborech,“ uvedl starosta Petr Vícha.

Kromě volených zástupců zřídili noví zastupitelé na svém prvním zasedání kontrolní a finanční výbor a zvolili jejich nové předsedy. Předsedou finančního výboru se stal opět Jiří Knot z ČSSD. Předsedou kontrolního výboru bude nově David Maryška z ODS. Ten ve funkci nahradil Andreu Babišovou z hnutí ANO 2011.

Bohumínští dali v letošních komunálních volbách opět nejvíce hlasů sociální demokracii. Ta v 21tisícovém městě zvítězila s obrovským náskokem. Od voličů dostala 57,11 procenta hlasů (2014 - 55,41 %). Druhé místo obsadilo hnutí ANO 2011 s 16,21 procenty (2014 - 15,33 %). Na třetím místě skončila KSČM s 6,78 procenty hlasů (2014 - 10,42 %). Do zastupitelstva se opět dostala i ODS s 5,12 procenty (2014 - 5,22 %). Premiéra čeká v zastupitelstvu Českou pirátskou stranu, která získala s 5,93 procenty hlasů.

Vítězná ČSSD obsadila v zastupitelstvu 16 z 23 křesel, další 4 křesla patří hnutí ANO 2011, po jednom mandátu má KSČM, ODS i nováčci Česká pirátská strana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám