Hlavní obsah

Staročeské dožínky v Záměli

Novinky, Marie Červinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již podruhé pořádalo občanské sdružení Má vlast – můj domov v sobotu 28. srpna staročeské dožínky. Slavnost se uskutečnila v sídle sdružení - kulturní památce Hostince u Karla IV. v Záměli.

Foto: Marie Červinková

Dožínky.

Článek

Na programu bylo vystoupení Spolku archaických nadšenců ze Sebranic u Litomyšle. Účinkující předvedli, kterak probíhala práce na polích v dřívějších časech. Návštěvníci shlédli postup prací od podzimního zasetí zrna do sklizně i následné mlácení obilí cepy a čištění zrna. Poznali i oděv, který rozsévači a ženci nosili. Naklepat, nabrousit kosu pro ně nebyl žádný problém.

Vtipným komentátorem byl „učitelskej“, který jednotlivé práce pojmenoval, vysvětlil odbornou dobovou terminologii. V jeho podání zapomenutá slova dostala konkrétní podobu.

Spolek je zajímavý i tím, že veškeré práce má podložené vlastními zkušenostmi a studiem historie. Po představení byli přihlížející vyzváni, aby i oni, pokud jsou pamětníky, se podělili o svoje zkušenosti, pokud jsou krajově odlišné.

 Dožínky si nenechal ujít ani místní vodník a hastrmánek Floriánek se svou milou Adélkou, kteří v dávných dobách, podle pověsti, do hostince rádi na „skočnou“ zašli. Tentokrát se skotačilo při Jsemtam bandu pozdě do noci na dvoře hostince navzdory ne zrovna příznivému počasí.

Byť ten den počasí zrovna nebylo nejvlídnější, zavítalo k nám nemálo hostů, kteří mimo jiné mohli shlédnout i výstavu ručně malovaných pivních tácků p. Němečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám