Hlavní obsah

Stará hospoda v Novém Hrozenkově uvolnila místo silnici

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Po starém ubytovacím hostinci Na Vranči v Novém Hrozenkově na Vsetínsku už nezbyla ani památka. Stavba zde stála od roku 1789 a v uplynulých dnech byla zbourána kvůli plánované budoucí rekonstrukci silničního průtahu.

Foto: Ředitelství silnic Zlínského kraje

Silnice v Novém Hrozenkově před zbouráním hostince (budova vpravo).

Článek

Na místě bývalého hostince zůstala rovná plocha, která umožňuje dobrý výhled projíždějícím řidičům.

„Stavební firma budovu hospody zbourala, aby se uvolnilo místo pro pozdější posunutí silnice dále od dřevěné stavby s balkonem na protější straně komunikace. Demoliční práce probíhaly od letošního července do září a Ředitelství silnic Zlínského kraje za ně zhotoviteli zaplatí 2,726 miliónu korun,“ informovala krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

Předmětem zakázky bylo vyklizení všech budov a demolice ubytovacího hostince Na Vranči, který tvořil bodovou závadu ve směrovém vedení silnice.

„Šlo o zděnou stavbu s různými druhy zastropení a sedlovou střechou. Součástí zakázky byla i demolice zděného skladu, septiku a oplocení. Stavební firma postupně rozebírala částečně ručně a částečně strojně jednotlivé konstrukce a musela rovněž odvézt a zlikvidovat veškerý odpad,“ přiblížil tiskový mluvčí ŘSZK Vojtěch Cekota.

Dodavatelem demoličních prací byla firma Stavební mechanizace - Servis, s.r.o., Valašské Meziříčí. Demolice bývalého hostince je podmínkou budoucí rekonstrukce silničního průtahu v Novém Hrozenkově.

„Hospodu včetně pozemku pod stavbou vykoupil v roce 2016 Zlínský kraj, okolní pozemky vykoupil městys Nový Hrozenkov. Příslušný stavební úřad byl požádán o vydání územního rozhodnutí pro rekonstrukci přilehlého dvoukilometrového úseku silnice. Její osa bude posunuta dále od stavby na opačné straně vozovky, kde nyní dřevěný balkon vyčnívá nad jízdní pruh,“ vysvětlila Renata Janečková.

Podél komunikace vybuduje městys nové chodníky. Pro rekonstrukci silnice chce ŘSZK využít prostředky evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Zahájení rekonstrukce silnice se předpokládá v letech 2018-2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám