Hlavní obsah

Štafetový Juniorský maraton vyhrálo gymnázium Volgogradská z Ostravy-Zábřehu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve 1čtvrtek 19. dubna ve 12 hodin odstartoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška semifinále štafetového Juniorského maratonu - běžíme pro Evropu. Závod se konal na šest set metrů dlouhém okruhu na Masarykově náměstí. Každý z desetičlenného družstva absolvoval sedm kol - 4,2 km.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.4.2018 Štafetový Juniorský maraton - odstartoval náměstek hejtmana MSK Jan Krkoška.

Článek

Do semifinále se z Moravskoslezského kraje přihlásilo 18 desetičlenných družstev středních škol. Za každé družstvo musely běžet nejméně tři dívky na 3., 5. a 7. úseku. Do závodu zcela v souladu s heslem "jdi příkladem" se přihlásilo i pět učitelských družstev.

Počasí organizátorům přálo. Bylo slunečno a teplo. Nálada byla výborná. Fandění běžcům na vysoké úrovni. Proto pořadatelé vyhlásili soutěž o nejlepší skupinu fandící svému družstvu. Vyhráli fanoušci tří zúčastněných desetičlenných družstev z gymnázia Františka Hajdy z Ostravy-Hrabůvky.

Start byl ve 12 hodin v centru Ostravy na Masarykově náměstí. Závod odstartoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška. Od začátku se boj odehrál mezi dvěma školami. Okruh od okruhu spolu kroužili členové družstev dvou sousedních gymnázií v Ostravě-Zábřehu.

Zpočátku byli v čele závodníci Sportovního gymnázia Dany a Emila Zátopkových, těsně sledovaných závodníky a závodnicemi Gymnázia Volgogradská. Za nimi bojovaly další dvě střední školy, a to Polské gymnázium a gymnázium Františka Hajdy z Ostravy-Hrabůvky.

Po více než dvou a půl hodinách protnul vítěznou pásku desátý člen nejrychlejšího družstva a po něm dobíhali ještě nejméně téměř hodinu další závodníci posledních úseků. Studenti se vzájemně povzbuzovali, bez ohledu na to, z kterého byli družstva. Každý si máknul na dno sil. Na dno si sáhli i kantoři.

V 15.30 hodin vedoucí organizačního štábu Igor Murko předal výsledky náměstkovi primátora města Ostravy Vladimíru Cigánkovi a společně vyhlásili konečné výsledky nejlepších. 

1. místo obsadilo družstvo gymnázia Volgogradská z Ostravy-Zábřehu. Trať 42,2 km dlouhou uběhli za 2:44:50 hod.

2. místo obsadilo družstvo Sportovního gymnázia Dany a Emila Zátopkových z Ostravy-Zábřehu v čase 2:45:23

3. místo Polské gymnázium - 2:50:59

4. místo Gymnázium Františka Hajdy z Ostravy-Hrabůvky - 2:52:27

5. místo Mendelovo gymnázium Opava - 2:56:38

„Škoda, že se nám nepodařilo opět zvítězit, tak jako před rokem. Měli jsme ovšem smůlu, že nejlepší chlapci ze Sportovní gymnázia byli zraněni nebo nemocní. Výsledek, spolu s chlapci, na svá bedra vzala děvčata, kterých startovalo pět. Takže jsem spokojen, " řekl Vladimír Černý, trenér atletiky na Sportovním gymnáziu.

Je třeba doplnit, že v družstvu gymnázia Volgogradská běželi špičkoví atleti Martin Kováčech, Eliška Surmanová, Sylvie Štiglerová a Pavel Kraus - všichni svěřenci trenéra Vladimíra Černého.

Z pěti družstev učitelů zúčastněných škol nejlepšího času dosáhli učitelé z Gymnázia Mikuláše Koperníka Bílovec.

Nejlepší dvě družstva středních škol postupují na závody do Prahy, kde se 6. května zúčastní Pražského maratonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám