Hlavní obsah

Stadice - pozapomenuté rodiště údajných zakladatelů českého státu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajina v severních Čechách se za staletí asi moc nezměnila, jen mohla být více či méně zarostlá. Uprostřed hvozdů ves Stadice, prý podle stád zvaná, a v ní oře jakýsi Přemysl. Proč si zrovna pro něho poslala Libuše, když určitě v okolí budoucí Prahy bylo urostlých chlapíků na výběr?

Foto: Vratislav Konečný

Oráčův pomník ve Stadicích

Článek

Trochu jsem se na silnici mezi Ústím nad Labem a Teplicemi motal, najít Stadice je trochu nesnadné, asi jako za dob bájné kněžny. Čekal jsem, že místo bude nějak výrazněji vyznačeno, když se Přemyslovci naši dějepisci tak oháněli, ale ono nic.

Nakonec jsem sjel z dálnice a dostal se k pomníku, který zde nechal hrabě Nostic postavit architektem F. Staumannem v roce 1841. Stojí stranou vsi, trochu předsunut, se dvěma reliéfními kovovými deskami. Jsou dílem sochaře Josefa Maxe a v idealistické podobě znázorňují příjezd Libušina poselstva k Přemyslovi a druhý jeho příchod na Vyšehrad.

Od roku 1962 je místo, kde památník stojí, národní kulturní památkou. Prý se nazývá Královské pole a bylo ve středověku základem české polní míry. Škoda, že nikde nejsou uvedeny její rozměry.

Ve Stadicích žádné památky na Přemysla z pochopitelných důvodů nejsou, jen je označeno na mapě místo, kde měl stát rodný dům. Vytéká  tu Královský pramen a měla by tu být i líska, jejíž ořechy a lýčené střevíce vzal Přemysl s sebou na Vyšehrad.

Karel IV., po matce Přemyslovec, si svého rodu nesmírně vážil. Nedaleko Stadic ještě coby markrabě moravské držel hrad Kostomlaty. Ve Stadicích nechal osvobodit od roboty tři chalupy, bůhví, zda jich tu bylo více. Ořechy se musely dodávat na královský stůl, zvyk se udržel ještě při korunovaci Karla VI. v roce 1723.

Přemyslovci měli předka ve velké vážnosti, při korunovaci si oblékali jeho údajné střevíce a přes rameno nesli jeho mošnu, předměty byly součástí královského pokladu. Pluh coby pomník je poplatný nářadí, jež se v té době používalo, jinak by na pomníku muselo stát jen břevno s jakousi radlicí.

Na Přemysla si ale v současnosti vzpomene málokdo, národní hrdost se vytrácí. Zastavte se tu někdy, až budete spěchat mezi krajským městem a  Teplicemi, ta chvilka za zdržení stojí.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám