Hlavní obsah

Sportovní horolezecký rekordman Adam Ondra představí v Písku své umění

Novinky, Jiří Grauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 10. dubna přiveze do Písku své slide show z nejtěžších sportovních cest na světě Adam Ondra, český mladík, který před měsícem přepsal světové tabulky lezeckých obtížností.

Foto: archív A.Ondra

Adam Ondra v cestě The Change - 9b+

Článek

Česká republika má řadu sportovních celebrit, ale málokdo i z těch nejlepších je ve svém sportu opravdovým králem ve světovém měřítku jako právě tento horolezec.

Adam Ondra, dvacetiletý Brňák, již poslední dva tři roky patří mezi světovou lezeckou elitu. V posledních měsících však nechal za sebou i ty nejlepší z nejlepších. Jako jediný na světě dokázal přelézt nejprve jednu a následně i druhou nejtěžší cestu světa v klasifikaci francouzské stupnice 9b+ (v těchto dnech byla jedna z těchto cest znovu přelezena, pozn. aut.).

Adam Ondra je doma i ve světě uznávaný nejen proto, že dokáže nacvičit a přelézt nejtěžší sportovní cesty na světě, ale hlavně pro svoji univerzálnost a lezeckou techniku. Ta mu umožňuje lézt neuvěřitelně těžké cesty jak v horách na dlouhé vzdálenosti (tzv. více délkové cesty), tak i v boulderingu (velmi těžké a technické lezení bez lana v nižších výškách s odskokem do žíněnky).

Fenomenální technika a velká pohyblivost umožňuje tomuto lezci  překonání nejtěžších cest stylem OS (on sight – tzn. vylezení cesty bez nacvičování na první pokus = nejuznávanější horolezecký styl), ve kterém se mu v současné době na světě nikdo nemůže rovnat.

V píseckém lezeckém centru Lezetop bude Adam Ondra promítat a povídat o domácích lezeckých terénech na pískovcích i vápně, zamíří do Norska do obrovských žulových jeskyní či do prosluněných vápencových stěn v Katalánsku, kde nedávno přelezl dvě nejtěžší cesty světa - Change a La Dura Dura, obě obtížnosti 9b+. A nakonec  přijde na řadu trochu vzduchu pod nohama na africkém Madaskaru, kde představí fotky ze 400 metrů dlouhé cesty Tough Enough.

Součástí večera bude i lezecká exhibice ve sportovním profilu.

Pro návštěvníky největšího jihočeského lezeckého centra LezeTop postaví Adam Ondra novou cestu, kterou si veřejnost bude moci  vyzkoušet již od čtvrtka 11.4.

Program večera:

19.30 – exhibice Adama Ondry ve sportovním převisu

20.00 - přednáška spojená s videoprojekcí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám