Hlavní obsah

Sportovci otestovali nový běžecký okruh v Ostravě-Porubě

Novinky, Josef Zajíc

Náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová, která se stará o životní prostředí, ve čtvrtek 17. října za přítomnosti ředitele Ostravských městských lesů a zeleně s. r. o. Vladimíra Blahuty a předsedy Ligy 100 Jaromíra Horáka otevřela pro veřejnost zcela nový běžecký okruh u Planetária.

Foto: Josef Zajíc

Oherův běžecký okruh v Ostravě - Porubě. Okruh téměř sousedí z Planetáriem.

Článek

Město Ostrava nechalo v porubském lese za planetáriem vybudovat speciální okruh pro běhání v přírodě. Na projektové přípravě běžeckého okruhu se podíleli také členové TJ Ligy 100 Ostrava.

Ti také ve čtvrtek okruh, který si sami nazvali Oherův okruh, otestovali. Běžecký okruh se v Porubském lese začal budovat v březnu 2019.

Má nepravidelný tvar a je dlouhý 880 metrů. Název Oherův okruh dostal podle svérázného vysloužilého havíře Františka Ohery, který se po vyřazení z šachty dal se zaprášenými plícemi na běhání a své běžecké trasy pečlivě udržoval i pro další zájemce o běhání.

Okruh byl navržen architektkou Magdou Cigánkovou-Fialovou z Ateliéru zahradní a krajinářské architektury ZAKA 22 tak, aby se s maximální ohleduplností vyhýbal vzrostlým dřevinám. Povrchovou vrstvu tvoří směs pilin a písku s podkladem pro odvodnění. Zvýšené obruby jsou z modřínového dřeva. Modřínové dřevo bylo také použito pro výrobu  mobiliářů, laviček a drobných cvičebních prvků složící pro rozcvičení, zahřátí a také pro posilování.

V areálu startu a cíle okruhu jsou překážky a také sloupky pro běh se změnou směru a tempa. Každých 100 metrů je sloupek, který značí počet uběhnutých metrů. Čísla jsou v obou směrech běhu. Trasa je doplněna také o panely, na kterých jsou informace o použití jednotlivých cvičebních prvků.

„Přístup citlivý k okolní přírodě byl jedním z hlavních požadavků na tvůrce projektu. Zásadní bylo nekácet vzrostlé stromy. Je vybudován v mladém lesním porostu, a protože je stávající podrost velmi chudý, doplnili jsme jej novou výsadbou, která okolí běžecké dráhy esteticky doplní a obohatí o druhovou biodiverzitu. Vybrali jsme druhy, které jsou v české krajině původní. Bude to kombinace trvalek, travin a kapradin,” informovala Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora města Ostravy.

„Návrh běžeckého okruhu na katastrech Ostravy-Poruby a Ostravy-Krásné Pole byl vytvořen s ohledem na charakter lesního prostředí tak, aby působil přirozeně a zároveň naplňoval rekreační funkci území. Celkové náklady na jeho vybudování činily 5 milionů korun. Zhotovitelem byly Ostravské městské lesy a zeleň s. r. o.,” doplnila informace Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám