Hlavní obsah

Spolupráce škol a energetiků se vyplácí oběma stranám

Novinky, Lenka Pokorná

Mladí technici sice na tuzemském trhu práce stále zoufale chybí, podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové se však pomalu začíná blýskat na lepší časy. Zájem středoškoláků a vysokoškoláků o elektroenergetiku a další technické obory je v poslední době na vzestupu.

Foto: Lenka Pokorná

Jeden ze studentů SPŠSE Dukelská děkuje předsedkyni SÚJB Daně Drábové na konci přednášky.

Článek

Potvrdily to i dvě přednášky této světově uznávané odbornice a specialistů Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ na jihu Čech. Hlasitý potlesk doprovázel Drábovou při odchodu ze zcela zaplněného sezimovoústeckého kina Spektrum, stejně jako z posluchárny Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické Dukelská v Českých Budějovicích.

Vystoupení šéfky českého jaderného dozoru a vysokoškolské pedagožky si vyslechlo zhruba 500 studentů z gymnázií v Táboře, Sezimově Ústí, Střední průmyslové školy strojní a stavební v Táboře, SPŠSE Dukelská a gymnázií Jírovcova, Česká a J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích.

„V tom, že technickým a přírodovědným oborům se pomalu znovu vrací zasloužená prestiž, nesporně sehrává mimo jiné dlouhodobě kvalitní spolupráce energetických a strojírenských firem s technickými středními a vysokými školami. Již existující praktická spolupráce se zcela konkrétními zaměstnavateli se vyplácí. A to jak školám, firmám, tak i studentům. Ti pak zpravidla nekončí stejně jako řada jejich vrstevníků po ukončení studia v evidenci úřadu práce, ale naopak okamžitě zahajují svoji již dopředu naplánovanou profesní kariéru. Mladí lidé si to začínají uvědomovat a technická větev vzdělání je začíná opět přitahovat,“ uvedla Drábová.

Odborníci z Jaderné elektrárny Temelín jsou již mezi středoškoláky jako doma. „Skupina ČEZ má vybudovanou stabilní síť spolupracujících vysokých a středních škol. V rámci Jihočeského kraje se jedná o 13 středních škol, v celé České republice pak o celkem 62 středních a vysokých škol,“ připomněla v této souvislosti náborová specialistka personálního útvaru temelínské elektrárny Romana Balounová.

Škála nabídky ČEZ studentům středních a vysokých škol je velice široká. Zahrnuje například praxe a exkurze, besedy s významnými osobnostmi energetiky, odborné přednášky, stáže - Jadernou maturitu pro střední a Letní univerzitu pro vysoké školy, možnost zařazení do stipendijních programů, spolupráci na diplomových nebo odborných pracích, trainee program ČEZ Potentials pro absolventy vysokých škol, budování odborných Oranžových učeben na středních školách, zasílání pravidelných informací ze světa techniky, soutěže a další aktivity.

„Naše spolupráce se středními školami pokračuje i letos ve stejném rozsahu jako v předchozích letech. Například na duben a květen plánujeme sérii třídenních stáží studentů v Jaderné elektrárně Temelín, které nazýváme Jadernými maturitami. Připravujeme také další specifické přednášky na školách na dohodnutá odborná témata. Podobných aktivit je celá řada,“ konstatoval personalista Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Pavel Šimák.

Přibližně čtyři stovky studentů SPŠSE Dukelská se o práci po skončení studia bát nemusejí. To potvrzuje i ředitel školy Čestmír Tschauder. „Snažíme se reagovat na potřeby regionu z hlediska uplatnitelnosti v oborech, jejichž poptávka po technicky vzdělaných zaměstnancích neustále roste,“ zdůraznil Tschauder.

Reklama

Výběr článků

Načítám