Hlavní obsah

Spolupráce mezi Plzní a místní univerzitou získala oficiální ráz

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smlouvu o partnerství na plzeňské radnici stvrdili v tomto týdnu svými podpisy primátor Martin Baxa a rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová. Přestože se intenzivnější spolupráce mezi oběma institucemi datuje od roku 2004, nebyla dosud uzavřena žádná rámcová smlouva.

Foto: Magistrát města Plzně

Součinnost obou subjektů je vymezena především v oblasti vzdělávání a výzkumu, kultury, sportu a mimoškolních aktivit.

Článek

Plzeň je městem s dlouhou tradicí vysokoškolského vzdělávání. V návaznosti na schválený Program rozvoje města Plzně má zájem i nadále podporovat a rozvíjet oblast vzdělávání a vytvářet obraz silného univerzitního města podporujícího výzkum, inovace a nové technologie.

„Podpisem smlouvy deklarujeme smysluplnost a přínos spolupráce nejen pro obě strany, ale rovněž pro společnost v regionu. V partnerství vidím značný potenciál i proto, že plzeňská univerzita je moderní, dynamicky se rozvíjející institucí, která je důležitou součástí našeho města,” uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

„Tímto aktem navazujeme na předchozí úspěšnou spolupráci mezi městem Plzní a Západočeskou univerzitou v Plzni. Nyní jsme se posunuli zase o krok dopředu. Uzavření smlouvy vnímám jako další rozměr této spolupráce, který kromě jiného přispívá i k naplňování Integrovaného plánu rozvoje města Plzeň – univerzitní město 2015 a zároveň je příslibem spolupráce pro nadcházející plánovací období do roku 2020. Jsem hrdá na to, že v roce 2015 bude Plzeň městem kultury i městem univerzitním,” doplnila primátora rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová.

Součinnost obou subjektů je vymezena především v oblasti vzdělávání a výzkumu, kultury, sportu a mimoškolních aktivit, prezentace, v sociální sféře a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Smlouva stanovuje základní rámec spolupráce a pravidel v obecné rovině. Výstupem pracovní skupiny složené z odborných pracovníků magistrátu a univerzity mají být konkrétní návrhy projektů a činností na daný rok.

„Oběma stranami odsouhlasený soubor projektů a činností se stane nedílnou součástí smlouvy o poskytnutí účelové dotace na příslušný kalendářní rok,” upřesnila Helena Knížová, ředitelka úřadu služeb obyvatelstvu, a doplnila, že částka, na kterou univerzita může dosáhnout, je až do výše 2 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám