Hlavní obsah

Společnost OZO Ostrava vyhodnotila loňské projekty a vyhlásila výzvu na rok 2019

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 24. ledna se zástupci OZO Ostrava s. r. o. sešli s představiteli devíti projektů podpořených v roce 2018 celkovou částkou 843 tisíc korun. Zároveň vyhlásili 3. ročník tematické výzvy pro rok 2019 s tématy Zelená pro Ostravu a Nový život starým věcem.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 31.1.2019 Společnost OZO Ostrava s.r.o. vyhodnotila výzvu 2018. 3. ročník výzvy 2019 vyhlásil jednatel OZO Ostrava Ing. Karel Belda

Článek

Ve 2. ročníku tematické výzvy 2018 vyhlásila společnost OZO Ostrava tři témata. 1. Nové možnosti vytřídění odpadů - Plasty, 2. Zelená pro Ostravu a 3. Nový život starým věcem.

Podle Vladimíry Karasové, vedoucí útvaru propagace a ekologické výchovy, se k prvnímu tematu nepřihlásil nikdo. Zato ve druhém a třetím se přihlásilo celkem 15 zájemců, vybráno bylo 9 projektů a všechny se ve svém výsledku velmi podařily. 

Druhé téma Zelená pro Ostravu řešilo šest představitelů projektů:

Obecně prospěšná společnost Vzájemné soužití, o.p.s. Téma: Ukliďme kolem sebe! Společně 97 obyvatel domů v Hrušově, Lištině a Zárubku uspořádalo 10 akcí a úklidem naplnili sedm kontejnerů.

Technické služby Moravská Ostrava a Přívoz prezentovaly projekt Estetizace parku na Slovenské ulici. Waldorfská ZŠ a MŠ Ostrava uvedla projekt: Zelenější školka v srdci Ostravy-Přívozu. Městská nemocnice Ostrava vyřešila projekt: Pro krásnější nemocnici tím, že zajistila novou výsadbu květin a nový mobiliář.

Kulturní centrum Cooltour Ostrava z. s. postavil v rámci projektu Tržnice - komunitní park, téměř zahradu v centru Černé louky. Slavnostní otevření bude v květnu, až se vše zazelená.

Ekohrátky II. je projekt Mateřské školy Ostrava na Blahoslavově ulici č. 6 poblíž Komenského sadů. Ve svém projektu navazovali na projekt z roku 2017 Ekohrátky I.

„Máme tady 81 dětí a pro ně jsme vycházeli z principu, že když naučíme milovat přírodu děti, naučíme to celou společnost. To znamená, je třeba začít z environmentální výchovou, k lásce k přírodě, vůbec ji poznávat, získávat poznatky, dovednosti a schopnosti se v té přírodě orientovat,” konstatovala ředitelka Zuzana Stanovská.

Společně s dětmi postavili bylinkovu zahrádku, vybudovali kompostér, do kterého děti shrabávají listí, přebytečnou hlínu a postupně budou sledovat, jak se ty rostlinky mění v kompost a hlínu. K tomu v areálu vybudovali truhlíky, do kterých zasadí semena rostlinek. Faunu ve škole zastupují dva ježci bělobřiší, každý žije ve svém obydlí, které děti celodenně pozorují.

Ve třetím tematickém celku Nový život starým věcem se představily tři organice: Spolek šťastných dětí - Školička Motýlek z Ostravy Vítkovic. Projekt měl téma: Nové pokusy ve starém kabátě. Centrum pro rodinu a sociální péči Gaude, z. s. vytvořil vitráže z vyhozených kol a invalidních vozíků. 

Vestibul Interier /CZ/ na Nádražní ulici v Ostravě splnil projekt vybudování interiéru z prázdných opuštěných místností. Vybudoval fungující a smysluplnou prodejnu Vestibul Interier /CZ/. 

„V obchodě mohou návštěvníci zhlédnout výstavu židlí, křesílek a dalšího nábytku, který skončil v odpadu. My jsme ho zrekonstruovali a nabízíme zákazníkům. Máme zde dílnu, kde starému dáváme nový kabát. Při workshopech si zájemci mohou zrekonstruovat i židli,” sdělila Kateřina Dvořáčková, manažerka ateliéru Vestibul Interier /CZ/. 

Výzva OZO Ostrava na rok 2019: "Zelená pro Ostravu" a "Nový život starým věcem".

Další informace: www.ozoostrava.cz, aktuality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám