Hlavní obsah

Společné setkání zdravotníků a poskytovatelů sociálních služeb Kostelecka

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Druhé společné setkání zdravotníků a poskytovatelů sociálních služeb inicioval odbor sociálních věcí Městského úřadu Kostelec nad Orlicí. Proběhlo 5. prosince v Kostelecké Lhotě a realizovalo se v rámci projektu Rozvoj regionálního partnerství v sociální oblasti na území Královéhradeckého kraje.

Foto: Městský úřad Kostelec n. O. (archiv)

Druhé společné setkání zdravotníků a poskytovatelů sociálních služeb Kostelecka proběhlo 5. prosince v Kostelecké Lhotě.

Článek

Cílem bylo především vzájemné poznání skupiny odborníků - zdravotníků, sociálních pracovníků, poskytovatelů služeb, kteří spolupracují například po telefonu, ale nemají možnost setkat se osobně.

Důraz se kladl také na prohloubení vzájemné informovanosti a koordinace na úrovni zdravotní a sociální péče o občany v regionu, což zkvalitní spolupráci, prospěšnou pro všechny zúčastněné osoby.

Pozvánku obdrželi: Zuzana Kschwendová - odborný konzultant projektu, Centrum LIRA Hradec Králové, ÚSP Kvasiny, Úřad práce – pobočka Kostelec nad Orlicí, Pečovatelská služba Kostelec nad Orlicí, Oblastní nemocnice Náchod – MUDr. Skuhrovcová (primářka následné péče) a Mgr. Pešková (zdravotně sociální pracovník), MUDr. Musil, MUDr. Talavašková, MUDr. Boháčová, MUDr. Mertlík, MUDr. Matějusová, Hewer, z.s, Péče o duševní zdraví, z.s, sociální pracovník MěÚ Kostelec nad Orlicí, Všeobecná zdravotní pojišťovna Rychnov nad Kněžnou, Geriatrické centrum Týniště nad Orlicí. Domov důchodců Borohrádek a Albrechtice nad Orlicí, Domácí hospic Setkání Rychnov nad Kněžnou, Raná péče Sluníčko Hradec Králové, Centrum Orion z. s.

Dále se zúčastnili: Koordinátor plánování sociálních služeb KÚ Královéhradeckého kraje Mgr. Lukáš Khýn (představil záměr KHK kraje a financování sociálních služeb), místostarosta Kostelce n. O. RNDr. Tomáš Kytlík, který má sociální oblast v gesci (upozornil na dotační řízení pro poskytovatele sociálních služeb v roce 2019, zároveň informoval o dostavbě Komunitního centra ve městě a potřebě sociálních bytů), klinický psycholog Mgr. Darina Fialová, jež v rámci projektu zajišťovala podzimní semináře pro pečující osoby a působí v Kostelci nad Orlicí, Centrum Lira – raná péče, které je nově od roku 2018 zapojeno v sociální síti Kostelecka, a PhDr. Miroslava Nováková, vedoucí kosteleckého klubu seniorů Pohoda.

V programu nechyběla vzájemná výměna informací a nastavení další spolupráce. „Zajímají nás i připomínky či požadavky na město, co bychom mohli změnit nebo zlepšit,” poznamenala k náplni setkání Běla Kovaříčková, koordinátorka plánování sociální služeb městského úřadu. 

Během jednání zazněly také informace o projektu Seniorská obálka - starosta města František Kinský podepsal oznámení o spolupráci s MPSV v tomto směru.

Seniorská obálka může být nápomocna v důležitých, život ohrožujících situacích, může urychlit čas a rozhodování při záchraně života, a proto bude distribuována ve výdejních místech, a to v Klubu seniorů Pohoda v Kostelci nad Orlicí, na Odboru sociálních věcí MěÚ a od dubna 2019 v kosteleckém Komunitním centru. O distribuci se postará mimo jiné pečovatelská služba ve městě, která s obálkami seznámí seniory a zdravotně postižené občany v terénu.

Dále došlo k představení nově vydaného aktualizovaného adresáře poskytovatelů sociálních služeb a služeb navazujících, vydaného v nákladu 4 000 kusů a plně hrazeného z rozpočtu města Kostelec nad Orlicí v rámci komunitního plánování sociálních služeb

Pro informovanost účastníků také všichni pozvaní představili sebe i nabízené služby, přinesli informační letáky apod. Závěrem se shodli na důležitosti takového jednání a přivítali možnost scházet se jedenkrát ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám