Hlavní obsah

Spokojený domov rozšířil své sociální služby na Jičínsku

Novinky, Petr Novák

Obecně prospěšná společnost Spokojený domov, která již deset let pečuje o seniory a handicapované ve vlastních domácnostech, od března rozšířila své služby na Jičínsku. Nyní poskytuje péči o handicapované všech věkových kategorií v celém obvodu obce s rozšířenou působností Jičín.

Foto: archiv Spokojeného domova

Mezi služby Spojeného domova patří i kontakt se společenským prostředím, například odvoz automobilem k lékaři

Článek

Mezi větší obce tohoto regionu patří kromě samotného Jičína například Dětenice, Jičíněves, Jinolice, Holín, Kněžnice, Konecchlumí, Kopidlno, Lázně Bělohrad, Libáň, Libošovice, Libuň, Lužany, Mladějov, Mlázovice, Podhradí, Slatiny, Sobotka, Třtěnice, Údrnice, Újezd pod Troskami, Úlibice, Valdice, Vysoké Veselí či Železnice.

Hlavními přednostmi Spokojeného domova je dostupnost osobní asistence 24 hodin denně včetně víkendů a státních svátků, pokrytí rozsáhlého území včetně nejmenších vesniček a péče i o vážně nemocné pacienty upoutané na lůžko.

„Terénní sociální služby v našem podání rozhodně nejsou pouhou dovážkou obědů,“ zdůrazňuje provozní ředitel Spokojeného domova Jaromír Veselý.

Pracovníci této organizace pomáhají lidem ve vlastních domácnostech například s ohřátím a podáním stravy, úkony osobní hygieny na lůžku i v koupelně, úklidem, nákupy, ale i doprovody k lékaři či za kulturou. Zkrátka se vším, co lidem se ztrátou soběstačnosti umožňuje běžný život v domácím prostředí.

Spokojený domov vznikl před deseti lety původně v Mnichově Hradišti a své služby postupně rozšiřoval i do okolních regionů. V současné době poskytuje péči 95 lidem na území 34 obcí a 3 krajů. Ani na Jičínsku není žádným nováčkem. V okolí Jinolic poskytuje služby již od roku 2008.

Dnes pětatřicetiletý Jan Ondroušek z Libuně, který je po úrazu upoután na invalidní vozík, byl v roce 2008 prvním klientem Spokojeného domova v tomto regionu. Služby využívá dosud. 

„Osobní asistentky mi pomáhají při všech běžných denních činnostech a při dopravě do práce a na rehabilitace,“ říká klient Spokojeného domova. „Díky jejich pomoci můžu žít doma, a ne někde v ústavu. A i přes své těžké zdravotní postižení jsem schopen pracovat a žít relativně normální život,“ dodává Jan Ondroušek.

Občané Jičínska, kteří by měli zájem o podrobnější informace o sociálních službách Spokojeného domova, mohou po předchozí telefonické domluvě navštívit jeho kancelář v budově obecního úřadu v Jinolicích čp. 39. Využít mohou i telefonní číslo 773503840. Ti, kteří nemohou navštívit kancelář osobně, si mohou domluvit schůzku přímo ve svých domácnostech. Pracovnice Spokojeného domova za nimi přijede a nezávazně s nimi probere možnosti pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám