Hlavní obsah

Spojil je Facebook a chuť pomáhat

Novinky, Eliška Šťastná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolníci Krnov jsou facebooková skupina, která sdružuje zájemce z Krnova a okolí, kterým není lhostejné, co se kolem nich aktuálně děje a chtějí se zapojit do pomoci potřebným. Aktuálně skupina má přes tisíc členů a na svém kontě stovky dobrých zpráv.

Foto: Dobrovolníci Krnov

Roušky krnovských dobrovolníků pomáhají pracovníkům v první linii.

Článek

„Dobrovolníci z Krnova nezištně šijí roušky, rozvážejí je, poskytují materiál, další pomáhají se zajištěním distribuce potřebným,“ přiblížil zakladatel skupiny Filip Wagner. Aktivita podle něj vznikla spontánně s vlnou solidarity, která zachvátila Česko. Když se nedaly ochranné prostředky koupit v obchodě, začali si je lidé vyrábět doma sami.

Mnozí vyrobí více roušek, než sami potřebují, a tak je posílají dál těm, kdo žádné nemají. Na tomto principu pracují i krnovští Dobrovolníci.

„Prvotním krokem bylo založení FB skupiny, jejíž cílem bylo sdílet informace, materiál a zkušenosti. Vzhledem k velké poptávce roušek od organizací, prodejen a složek záchranného systému se následně zformovala také koordinace – díky tomu bylo v krátké době možné pokrýt jejich akutní potřeby,“ uvedl Filip Wagner.

Úkoly si mezi sebe členové dělí. Pro pomoc jsou totiž potřeba nejen švadlenky, ale také řidiči, lidé nabízející materiál nebo zajišťující střih látek.

„Roušky putují jak k potřebným jednotlivcům, tak k organizacím – složkám integrovaného záchranného systému, prodavačkám, pošťákům, terénním pracovníkům sociálních služeb, domovům seniorů, ale třeba také transfuzní stanici či Armádě spásy.“

Ve skupině si lidé sdílejí zkušenosti, i slova podpory a díků. Jejich heslem pro boj s koronavirem totiž je: „Spolu to dáme!“

Reklama

Výběr článků

Načítám