Hlavní obsah

Spisovatel Ivan Klíma s manželkou Helenou zavítal do Brna

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně pozvala na besedu významného českého spisovatele a dramatika Ivana Klímu a jeho manželku Helenu Klímovou. V Mahenově památníku na oba hosty čekalo plné podkroví příznivců.

Foto: Jiří Smutný

Ivan Klíma s manželkou Helenou

Článek

Vzácnou návštěvu přivítala v pondělí 25. září vedoucí Mahenova památníku Jana Černá. Jako host se setkání zúčastnila i herečka Věra Zástěrová. Zřejmě proto, že na Konzervatoři Brno učí jevištní mluvu, dostala za úkol přečíst ukázku z Klímovy tvorby.

V besedě s Klímovými se potvrdilo, že světoznámý autor, jehož díla byla přeložena do tří desítek jazyků, není příliš komunikativní typ a moc toho nenamluví. A tak vše zachraňovala jeho manželka, která je v tomto směru pravým opakem.

Na otázku ohledně práce v Lidových novinách prozradila historii svého prvního příspěvku. Koncem 50. a začátkem 60. let jezdila s manželem na východní Slovensko a ten z těchto cest psal reportáže. Jednou to zkusila také. Popsala svůj zážitek z návštěvy konzumu, nabídla ho redakci a ta ho otiskla. Čtenáři se domnívali, že autorem je on a chválili nápad otisknou text pod jménem manželky, protože jemu by to prý nevzali.

Jediné téma, při kterém slavný autor očividně ožil, byly houby. Jeden z přítomných se zeptal na to, je-li pravda, že je náruživý houbař a znalec hub. Když to přiznal, zeptal se další: „A už jste něco našel?“ V tu chvíli sál vybuchl smíchem. A pak se všichni dověděli, že sbírat houby není složité, protože těch pár smrtelně jedovatých hub si lze zapamatovat a pro jistotu je hned všechny vyjmenoval.

Na otázku, zda konzultuje s manželkou psychologii postav svých děl autor odpověděl, že jí dává číst všechno jako své první čtenářce a ta mu sděluje, je-li to dobré, nebo ne.

V další části besedy bylo probráno téma, zda mládež čte nebo ne, proč Ivana Klímu čtou hlavně ženy, zda jsou jeho příběhy vymyšlené nebo autobiografické a chodí-li mu od čtenářů dopisy. Objevila se všeobecná shoda v tom, že dopisy kdysi bývaly svým způsobem zvláštní literární druh, ale dnes už je skoro nikdo nepíše.

Na závěrečnou otázku, zda se chystá napsat nějakou další knihu, se Klímovi příznivci kladné odpovědi nedočkali. „Nechystám. Co jsem potřeboval napsat, jsem už napsal. Nic tak dobrého už bych nenapsal.“ A pak už následovalo jen podepisování knih a rozloučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám