Hlavní obsah

Špilberk ožije řemeslem

Novinky, Jiří Smutný

O víkendu 9. a 10. září vypukne největší letošní akce Muzea města Brna Špilberk žije řemeslem, vhodná pro celou rodinu. Zejména děti mohou absolvovat řemeslnou hru Tovaryšský vandr, k vidění bude řemeslný jarmark, rytířský tábor, vystoupení šermířů, tanečníků i dobové divadlo a samozřejmě i aktuální výstavy.

Foto: Jiří Smutný

Špilberk

Článek

Celý hrad ožije středověkými řemesly. Putování po něm bude plné dobrodružství a jeho účastníci nasbírají cenné zkušenosti. Na hradě objevíte starobylou zručnost a dovednost a poznáte tradiční řemesla. Na dobových řemeslných stáncích uvidíte, jak se brousily kameny nebo šily historické kostýmy. V nabídce bude i střelba z luku nebo dřevěný kolotoč.

Při hře Tovaryšský vandr si vyzkoušíte, co musel umět truhlář, zedník, zámečník, bednář, pekař nebo krejčí. Naučíte se pracovat se dřevem, hlínou i látkami. Ti šikovní dostanou na závěr od cechmistra výuční list. Vandr bude možné absolvovat po oba dny v době od 10 do 18 hodin. K jeho zdolání v pohodovém tempu postačí 2 hodiny.

V sobotu i v neděli budou k vidění na velkém nádvoří hradu od 13 hodin gotické tance, od 14 šermířské vystoupení, od 15 hodin soutěžní hra dětí a od 16 hodin renesanční tance. Navíc se tamtéž uskuteční v sobotu od 18 hodin koncert skupiny Codex a v neděli od 17 hodin divadelní šermířské představení.

Po oba dny bude možné na západní kurtině navštívit od 10 do 18 hodin rytířský tábor. Kdo bude mít zájem o předvedení praktické ukázky činnosti středověkého jeřábu, bude mít možnost vždy v 11, 13 a 15 hodin.

Vstup je z důvodu oprav možný pouze od Gorazdovy ulice, kde se u brány bude nacházet i pokladna. Návštěvníci, kteří se dostaví ve středověkém ošacení, budou mít podstatnou slevu.

Reklama

Výběr článků

Načítám