Hlavní obsah

Španělé vypustili do volné přírody tři mladé ibisy odchované v ostravské zoo

Novinky, Vratislav Konečný

Mladé samce ibisů skalních vypustili dnes pracovníci jihošpanělské Zoo Jerez do volné přírody. Ptáci sem byli přivezeni z několika evropských zoo v počtu 16. Jedná se o jednoho z nejohroženějších ptačích druhů světa.

Foto: P. Vlček

Ibis skalní

Článek

Už létají v Andalusii

Letos bylo do přírody Andalusie vypuštěno 19 mladých ibisů. První 4 odchovaní v Zoo Jerez zhruba před měsícem, dalších 15 pak 21. března. Tito ptáci byli odchováni v Berlíně (3), Norimberku (4), Mulhouse (5) a Ostravě (3).

Podle španělských zoologů vypouštění proběhlo v pořádku, na mladé ptáky už na voliéře a v jejím okolí čekali někteří z již volně létajících ibisů. Jeden z českých samců letos nese GPS/GSM vysílač, který projektu poskytla Zoo Ostrava. Tím je možné sledovat jeho pohyb po vypuštění, a získávat tak další cenné poznatky o životě těchto vzácných ptáků.

Už zahnízdili ve třech lokalitách

Evropská populace ibisů skalních chovaných v lidské péči v rámci Evropského záchovného programu (EEP) čítá okolo 1300 jedinců, což je více, než je početnost světové divoce žijící populace. Pro záchranu těchto vzácných ptáků tak mají zoologické zahrady velký potenciál.

Díky spolupráci EEP programu a repatriačního projektu Proyecto eremita se tak v oblasti jižního Španělska utvořila poměrně stabilní nemigrující populace volně žijících ibisů skalních čítající aktuálně asi 115 jedinců. Část z nich už začala i hnízdit – jsou známy tři lokality, kde hnízdí asi 22 párů.

Reklama

Výběr článků

Načítám