Hlavní obsah

Soutok Labe s Vltavou, zámek, kostnice - to vše lze spatřit v Mělníku

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné výhledy na soutok našich největších řek Labe a Vltavy a zároveň i vyhlídka na Říp jsou důvody, proč se dnes vypravíme do Mělníka. Těch důvodů ovšem bude víc.

Foto: Jana Bečková

Mělnická radnice na náměstí Míru

Článek

Při příjezdu na mělnické nádraží, pokud využijete vlakovou dopravu či autobusovou (autobusové nádraží se nalézá nedaleko vlakového), se vydáme podle městského značení směrem k infocentru na Mírovém náměstí. Nemůžeme zabloudit, jelikož stále stoupáme do kopce. Po vystoupání projdeme Pražskou bránou, která je součástí hradeb bývalého městského opevnění, a jsme na náměstí.

Mělník má v Polabské nížině významné postavení díky tomu, že uprostřed této úrodné země, kde ostatní města v okolí se rozprostírají v rovině, mělnický zámek majestátně shlíží na soutok Labe s Vltavou a okolní nížinu. Sledujeme soutok z vyhlídky a máme pocit, že je Vltava přímo proti nám a Labe vlevo.

Ale to je omyl - Labe teče přímo pod kopcem a není téměř vidět, Vltava je napravo a naproti nám je plavební kanál umožňující lepší plavbu lodí. Nás i zahraniční turisty to zmátlo. Z vyhlídkové terasy můžeme vidět Říp a při dobré viditelnosti komíny na předměstí Prahy.

K návštěvě zve mělnický zámek, jehož historie se datuje již do 10. století, kdy zde byl postaven románský hrad. Majiteli zámku je v současné době rodina Lobkowiczů. Některé prostory zámku jsou zpřístupněny. Je důležité si předem zjistit, zda není zámek uzavřen z důvodu soukromé akce.

Poté můžeme navštívit kostnici v chrámu sv. Petra a Pavla. Kostnice je jedna z největších v České republice a nachází se zde více než 10 000 ostatků. Vše odborně prozkoumal a sestavil prof. J. Matiegka. Do chrámu můžeme také nahlédnout, popřípadě si objednat prohlídku s průvodkyní. Dále můžeme v Mělníku navštívit podzemí se studnou, která je hluboká 54 metrů s průměrem 4,5 metru. Je nejširší známou studnou v České republice. Tuto prohlídku si musíme zakoupit v Infocentru.

Možností je rovněž Regionální muzeum, které sídlí na náměstí Míru vedle radnice. Specializuje se jako jediné v Čechách na vinařství. Na zpáteční cestě při klesání směrem k nádraží nás ještě upoutal areál kostela sv. Ludmily s dřevěnou zvonicí. Pro návštěvníky, kteří chtějí do města přijet autem, je možnost parkování na náměstí Karla IV. pod Pražskou branou. 

Více fotografii z výletu a další informace naleznete ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám