Hlavní obsah
Soutěž o nejlepší frgál je tradičním vrcholem Karlovského gastrofestivalu Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu, vyzývají pořadatelé Karlovského gastrofestivalu

Vyrábíte si vlastní klobásy? Umíte péct valašské frgály? Zkuste poměřit síly s dalšími kuchařkami a kuchaři a zapojte se do soutěží Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 1. a 2. října ve Velkých Karlovicích.

Soutěž o nejlepší frgál je tradičním vrcholem Karlovského gastrofestivalu Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu
Soutěžte o nejlepší frgál a klobásu, vyzývají pořadatelé Karlovského gastrofestivalu

Soutěž o nejlepší klobásu se v rámci festivalu letos koná potřetí, uskuteční se v sobotu 1. října. Mohou se jí zúčastnit profesionální řezníci i amatéři - podmínkou je dodat čtyři kusy klobásy do 29. září do Penzionu Pod Pralesem. Vzorky při sobotní soutěži posoudí porota, ochutnávat budou moci během odpoledne i návštěvníci. 

Soutěž o nejlepší valašský frgál pak proběhne na závěr Karlovského gastrofestivalu v neděli 2. října. Zapojit se do ní může každý, kdo přiveze svůj koláč do 13:30 hodin do místa konání, ke Gril srubu Razula. Začátek soutěže se letos posouvá z 12 na 14 hodin, aby pekařky měly více času v ranních hodinách svůj frgál připravit a přivézt do Velkých Karlovic.

V hlavní kategorii porota hodnotí koláče, které jsou vyrobeny v souladu s ochranou Evropské unie platnou od roku 2013, tedy mají zhruba 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svůj um upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, můžete se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné další koláče, kde vítěze vybírají návštěvníci.

Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, jen loni porota hodnotila sedm desítek frgálů. Vítězem se stal muž – Zdeněk Filák z Francovy Lhoty.

Karlovský gastrofestival se letos uskuteční již poosmé a za dobu své existence se zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce v zemi. Vstup na něj je tradičně zdarma. Festival nabízí návštěvníkům ochutnávky specialit kuchařů (nejen) místních hotelů, penzionů a restaurací, rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, ale také bohatý doprovodný program - mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, posezení s muzikami, zábavu pro děti či frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů.

Uskuteční se i tradiční Michelinská galavečeře a Michelinský oběd, na které pořadatelé každý rok přizvou šéfkuchaře oceněného michelinskou hvězdou. Letošním hostem bude Ákos Sárközi z maďarské restaurace Borkonyha.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků