Hlavní obsah

Soutěžní trasy k hustopečským mandloním lákají rodiny s dětmi i nadšené turisty

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Hustopeče se pečlivě připravuje na největší jarní akci města - Slavnosti mandloní a vína, které vypuknou v sobotu 23. března. Cestu k největší místní atrakci - mandloňovým sadům - letos zpestří hned tři soutěžní trasy pro různé věkové skupiny.

Foto: Veronika J. T. Nováková

Mapa všech tras.

Článek

Přípravu všech stanovišť po trasách si vzali na starost místní dobrovolnické spolky, a tak se návštěvníci mají opravdu na co těšit. Trasy lze projít a úkoly plnit buď zdarma nebo po zaplacení symbolického startovného se soutěžní kartičkou, za jejíž vyplnění čeká každého nejen občerstvení po trase, ale i zajímavé odměny v cíli. 

Cenou, na kterou jsou hustopečští letos obzvláště pyšní je nově vydaná dětská knížka Jak hrozínek Tonínek mandličku Aničku potkal, která je pohádkovým převyprávěním historie mandloní v Hustopečích a ilustrovali ji děti z místní základní školy. Vybrat si můžete i pexesa či sladkosti, pražené mandle či panáka mandlovice.

A jaké trasy na návštěvníky v Hustopečích čekají?

TRASA 1 - PO STOPÁCH MANDLIČKY

Zhruba 7 km dlouhá trasa (lze pohodlně ujít za 3 hodiny) je určená hlavně pro rodiny s malými dětmi. Po trase na vás čekají 4 soutěžní a 2 občerstvovací stanice - budete chytat a poznávat ryby s místními rybáři, hledat jehlu v kupce sena na ranči nebo střílet do terče pod vedením myslivců. Ochutnat můžete rybí i zvěřinové speciality, farmářské sýry nebo si opéct špekáček.

TRASA 2 - SKOŘÁPKOVANÁ

Asi 10 km dlouhá trasa (lze ujít za 4 hodiny) je určená pro rodiny se staršími dětmi. Po trase jsou rozmístěné občerstvovací stanice z Trasy 1 a v prodloužené části 4 kešky s úkoly, které je nutné splnit a výsledky vyplnit do soutěžní brožurky. Jednotlivé kešky lze najít pomocí GPS navigace - souřadnice budou napsány v brožurce.

TRASA 3 - NAPŘÍČ HISTORIÍ

Přibližně 18 km trasa je určená pro zdatné turisty, její projití zabere asi 6 hodin. Jedná se o komentovanou procházku s průvodcem, která bude zaměřena nejen na historii mandloňových sadů v Hustopečích, ale i na další přírodní či kulturní zajímavosti v katastru Hustopečí a jejich ochranu. Průvodcem bude Petr Ovísek z Klubu českých turistů a na podkladech k vycházce spolupracoval Odbor životního prostředí Města Hustopeče. Hromadný start vycházky je pouze v 10:00 od Sportovní haly. 

Další informace nejen o soutěžních trasách, ale o celém programu letošních Slavností mandloní a vína najdete na webu www.slavnosti-mandloni.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám