Hlavní obsah

Soutěž výčepních ovládla Hana Baniová z Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž Radegast Mistr výčepní 2018 uspořádal ve čtvrtek 5. dubna již počtvrté pivovar Radegast. Oceňuje tak výčepní, kteří umí perfektně načepovat správně hořké pivo z Nošovic. Soutěže se zúčastnilo čtrnáct soutěžících, kteří uspěli v regionálních kolech. Do finále se probojovalo devět žen a pět mužů.

Foto: Josef Zajíc

Soutěž Radegast Mistr výčepní 2018: Hana Baniová při soutěži.

Článek

Letošní finále soutěže začalo dopoledne 5. dubna v nošovickém pivovaru Radegast. Na výčepní, kteří se sjeli z Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje, zde čekal nejprve test jejich znalostí, ve kterém museli dokázat, že opravdu dobře rozumějí celému procesu vaření piva a péči o ně.

Odpoledne se se finalisté přesunuli do Starých koupelen v Dolních Vítkovicích, kde je čekala druhá část finálového souboje - praktická zkouška z čepování. Při ní museli dokázat, že umějí dokonale načepovat správně hořké pivo Radegast - jedno na hladinku a druhé "na dva razy".

„Jednoznačně platí, že sládek pivo vaří, ale výčepní ho dělá. V Radegastu si vážíme výčepních, kteří čepují pivo jen v perfektní kvalitě. I proto jsme rádi, že se soutěže Radegast Mistr výčepní hlásí stále více lidí s láskou ke správně hořkému pivu. Rovněž nás těší, že se soutěže účastní čím dále více ženy, a jak dnes ukázaly, umísťují se na předních pozicích,” konstatoval Ivo Kaňák, ředitel pivovaru Radegast.

Na kvalitu práce v praktické části, dohlíželi rozhodčí Roman Šolc, Jan Krafka, Jitka Němečková, Ivo Kaňák, Norbert Lichý, Vojtěch Homolka a laureát soutěže Radegast Mistr výčepní z roku 2017 Dalibor Charvát.

„Rozhodování a udělování bodů je náročné. Z každého regionu postoupili jen čtyři nejlepší. To už samo osobě ukazuje kvalitu. Sledovali jsme, jak k čepování piva soutěžící přistupují, jak si věří a svou činností hosta přesvědčí, že to dělají dobře. Sledujeme, jak jsou schopni natočit pivo, jak to má být, jestli pod správným úhlem, jestli jsou schopni, když vidí, že jim pěna nevychází, ještě s tím něco udělat. Při teoretické části bylo cílem zjistit, zda jsou schopni odpovídat na otázky hostů,” informovala po soutěži Jitka Němečková z Plzeňského Prazdroje.

Většinu výčepních-finalistů bude možné osobně potkat během festivalu Colours of Ostrava, kde jeho návštěvníkům načepují hořké pivo Radegast ve skvělé kvalitě. Zúčastní se také Radegast dne, který se uskuteční 1. září v pivovaru Radegast v Nošovicích.

„Je to úžasný pocit, určitě to pořádně oslavím. Bylo velmi náročné se připravit, hlavně psychicky. Ale já miluji čepování piva, baví mě učit se. Měla jsem výborné kamarády - výčepní, výborné lidi kolem sebe, kteří mi moc pomáhali a patří jim dík,” řekla po ukončení soutěže Hana Baniová, vítězka soutěže Radegast Mistr výčepní roku 2018 z restaurace Assen Poruba z Ostravy-Poruby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám