Hlavní obsah

Soutěž o nejlepší valašský sýr vyhrál zemědělec z Hošťálkové

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 34 vzorků sýrů se sešlo na 3. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 6. července ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Foto: Leona Brázdilová

Soutěž sýrů se těšila velkému zájmu návštěvníků.

Článek

Své produkty sem přijeli představit výrobci z širokého regionu - zástupci farem i drobní zemědělci, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé. Z jejich řad také vzešli vítězové. Rozhodovala o nich sedmičlenná porota s předsedou se stylovým příjmením - Leošem Bačou.

„Vítězem se stal Štěpán Malina z Hošťálkové, který do soutěže přihlásil kravský přírodní sýr s pažitkou. Druhé místo obsadila Marie Haplová z Velkých Karlovicích se zrajícím ovčím sýrem a třetí byl opět muž – Karel Haferník z Nového Hrozenkova. Celkově byly nejvíc zastoupeny kravské sýry, nechyběly ale ani kozí a ovčí, takže jsme tu měli vše, co je pro Valašsko typické,“ zhodnotila vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Soutěž se těšila velkému zájmu lidí, během odpoledne jich restaurací hotelu Lanterna prošlo kolem tří set. Návštěvníci také mohli sami hlasovat, který sýr jim nejvíc chutná. Se shodným počtem hlasů zabodoval kozí přírodní sýr Radka Koňaříka z Karolinky a polotvrdý zrající kozí sýr Beskyd z Kozí farmy Zerlina Hážovice.

„Počet návštěvníků nás příjemně překvapil. Je vidět, že téma domácích sýrů lidi zajímá čím dál víc. I mezi hosty našeho hotelu jsou krajové pochoutky velmi žádané. Máme proto zájem domácí sýry ve větším množství odebírat a i s pomocí této soutěže najít případného stálého dodavatele,“ doplnila Zuzana Vašutová.

Spa hotel Lanterna, který je součástí karlovického Resortu Valachy, se snaží nabídkou krajových specialit a pořádáním gastronomických akcí propagovat krajovou valašskou kuchyni již delší dobu. Největší akcí je Karlovský gastrofestival, jehož 5. ročník se uskuteční 4. až 6. října a opět přinese i farmářský trh nebo Gastro tour, v níž své speciality nabízí vybrané restaurace karlovického údolí Léskové. Součástí gastrofestivalu bývá i soutěž o nejlepší valašský frgál.

Výsledky soutěže O nejlepší valašský sýr 2013:

1. Malina Štěpán - Hošťálková - kravský přírodní sýr s pažitkou

2. Haplová Marie - Velké Karlovice - zrající ovčí sýr

3. Haferník Karel - Nový Hrozenkov - ovčí přírodní sýr

4. Biofarma Horut - Rožnov pod Radhoštěm - uzený přírodní kravský sýr

5. Mužíková Zdenka - Velké Karlovice - ovčí přírodní sýr  

Hlasování veřejnosti (shodný počet hlasů pro:) Koňařík Radek - Karolinka - kozí přírodní sýr a Kozí farma Zerlina, p. Hermanová - Hážovice - Kozí sýr Beskyd polotvrdý zrající

Reklama

Výběr článků

Načítám