Hlavní obsah

Soutěž o budoucí podobu Velkého kina ve Zlíně byla zahájena

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada města Zlína schválila zahájení soutěže na revitalizaci Velkého kina. Předpokládané náklady na rekonstrukci objektu činí 250 milionů korun.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Budova Velkého kina čeká od roku 2016 na rekonstrukci.

Článek

„Soutěž schválila Česká komora architektů a informace o veřejné zakázce je od prvního října zveřejněna na věstníku veřejných zakázek. Zájemci o účast v soutěži mají možnost podání formální přihlášky do 29. října,“ sdělil ve čtvrtek 3. října tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

„Mezinárodní soutěž bude probíhat formou dialogu. Je to poměrně nový nástroj, který je sice složitější a časově náročnější než klasická soutěž o návrh, jeho výhodou je však otevřenější postup, který umožní porotě v průběhu soutěže aktivně zasahovat do podoby návrhu,“ řekl primátor statutárního města Zlína Jiří Korec.

Veškeré podklady jsou k dispozici i v anglickém jazyce. Cílem je usnadnění vstupu zahraničním zájemcům.

„V soutěžní porotě usednou kromě zástupců města také nezávislí odborníci. Experti, kteří se zúčastní jednotlivých setkání se soutěžícími, budou průběžně usměrňovat jejich činnost v návaznosti na konkrétní specializace,“ informoval Tomáš Melzer.

V průběhu podzimu bude vybráno šest týmů, které vzejdou z přihlášených zájemců o účast v dialogu. Vybrány budou na základě dosavadních zkušeností z prací na podobných projektech. Následně bude s nimi zahájen dialog, během kterého bude postupně zpřesňována podoba jednotlivých návrhů. Výsledky oznámí magistrát začátkem května příštího roku.

Externím administrátorem soutěžního dialogu se stala společnost MOBA studio s. r. o., která je lídrem na poli organizací soutěží v ČR. Její výhodou je také široká platforma komunikačních médií, díky kterým bude soutěž propagována i na mezinárodní úrovni.

„Jsem rád, že se našla politická vůle k vybrání externího administrátora soutěže. S postupem podle soutěžního dialogu nemáme zkušenosti a nebylo by vůči budově kina správné tyto zkušenosti sbírat cestou pokus – omyl,“ řekl Ivo Tuček, vedoucí oddělení prostorového plánování, který je za organizaci soutěží města odpovědný.

„Náklady na soutěžní dialog zahrnující externí administraci i odměny soutěžícím týmům se blíží k pěti milionům korun. Tato částka představuje zhruba dvě procenta z celkových předpokládaných nákladů na rekonstrukci Velkého kina, které se pohybují okolo 250 milionů korun,“ dodal tiskový mluvčí.

Památkově chráněná budova Velkého kina prošla od svého vzniku v roce 1932 řadou přestaveb, během nichž se postupně zmenšila její kapacita z původních 2500 míst na méně než tisíc. Budova utrpěla několik zásahů při bombardování Zlína na sklonku druhé světové války.

Během pozdějších přestaveb bylo neúměrně zvýšeno zatížení nosné konstrukce, do které bylo navíc neodborně zasahováno. V důsledku těchto okolností bylo kino v roce 2016 na základě odborného statického posudku uzavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám