Hlavní obsah

Soutěž frgálů ve Velkých Karlovicích vyhrál hruškový koláč z Halenkova

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hruškový frgál Zdenky Úlehlové z Halenkova zvítězil v 11. ročníku soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října ve Velkých Karlovicích na závěr Karlovského gastrofestivalu. Porotci letos ochutnali rekordních 83 koláčů, tedy o devět víc než loni.

Foto: Leona Brázdilová

V soutěži o nejlepší frgál letos porota hodnotila 83 frgálů.

Článek

Do pořádajícího hotelu Lanterna kvůli soutěži opět zamířily nejen amatérské i profesionální pekařky, ale i stovky lidí, kteří si nenechali ujít příležitost k ochutnávce a posezení za doprovodu lidové muziky. „Tradičně nejvíc frgálů bylo hruškových a tvarohových, nechyběly ale ani makové, povidlové, borůvkové, ořechové nebo meruňkové. Ke zvláštnostem patřil frgál nektarinkový, dýňový nebo z bílého máku a vůbec poprvé se objevil frgál mrkvový,“ vypočítala vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť, vůně a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál má mít v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto má být hodně tenké v poměru s náplní jedna ku jedné, jen okraje mírně vyšší.

V čele poroty zasedá každý rok Ladislav Frgal z Kroměříže. „Rozhodování bylo opět velmi těžké. Nejenže je soutěžních frgálů rok od roku víc, ale každý rok jsou lepší a lepší – vzhledově i chuťově. Je výborné, že se soutěže účastní stále víc soukromých pekařek a že její popularita stále roste díky spojení s programem Karlovského gastrofestivalu,“ konstatoval Frgal.

Za vítězku, která získala nejen první, ale i čtvrté místo, převzal cenu její manžel Vladimír Úlehla. „Manželka se soutěže účastnila poprvé, takový úspěch vůbec nečekala, hlídá doma vnučku. Kvůli pečení dnes vstávala ve tři hodiny ráno, ovšem stálo to za to,“ prozradil.

Letošní ročník zpestřila nová kategorie, věnovaná neobvyklým a kuriózním frgálům, které svými parametry nenaplňují podmínky soutěže, jsou ale mimořádné a zajímavé svou neobvyklou velikostí, tvarem nebo zdobností. Mezi kuriózními koláči zvítězil frgál Integrované střední školy z Valašského Meziříčí.

Soutěž byla vrcholem Karlovského gastrofestivalu – gurmánské akce, která o víkendu 6. a 7. října přinesla mj. mezinárodní farmářský trh valašských a maďarských producentů, galavečeře s renomovanými kuchaři včetně držitele prestižní michelinské hvězdy Miguela Rochy Vieiry, kuchařské show, jarmark, lidové veselice a zejména širokou nabídku nejen valašských specialit v místních hospodách a restauracích rozesetých po celém 3,5 km dlouhém údolí Léskové.

Hosty Karlovského gastrofestivalu byli letos producenti a kuchaři z Maďarska, kteří nešetřili slovy chvály. „Jsem překvapený ohromným rozsahem festivalu a množstvím návštěvníků, nadchlo mě, že nechyběly rodiny s dětmi. Byla to zatím nejhezčí akce tohoto typu pod širým nebem, kterou jsem kdy viděl,“ prohlásil Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař maďarské restaurace Costes, držitel prestižní michelinské hvězdy. Jako host přijel do Velkých Karlovic předvést svůj um při Michelinském obědě a Galavečeři v hotelu Lanterna. Mezi přípravou jídel měl na návštěvu gastrofestivalu jen hodinu času, takže valašské speciality nestihl ochutnat, zato si z dění v údolí přinesl jiný dojem. „Máte tu krásné ženy,“ dodal s úsměvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám