Hlavní obsah

Soukromá korespondence je pro mne to nejcennější, je to živá historie, říká sběratel Miloš Ryneš

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V galerii Atrium KD v Klatovech je až do 26. října k vidění unikátní výstava s názvem TGM a Armáda – výstava k 100. výročí založení republiky. Lví podíl na výstavě má Miloš Ryneš, vášnivý sběratel a předseda Klubu 3. armády v Klatovech spolu se svými členy.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zleva Miloš Ryneš, předseda Klubu 3. armády v Klatovech, s návštěvníkem slavnostní vernisáže výstavy.

Článek

Co všechno návštěvníci na výstavě uvidí?

Už sám název vypovídá TGM a Armáda - první prezident, tatíček Masaryk, neskutečná osobnost. Dnes by se dalo říct i legenda, protože takových prezidentů je málo, jak ve světě, tak i u nás. Celá výstava je koncipována tak, abychom mu vzdali hold, úctu a hlavně se na něj nezapomínalo, protože doba je taková a na tyhle věci se dost zapomíná. Bohužel, je opomíjené i naše vlastenectví, které za první i druhé republiky bylo. Pro mne je srdeční záležitost druhá republika, druhá světová válka, ale tu první republiku ani první válku s našim klubem 3. armády neopomíjíme. Proto teď, když máme krásné 100. výročí vzniku republiky, jsme se rozhodli k této příležitosti udělat vzpomínku.

Výstava je postavena na armádě a panu prezidentovi neboli tatíčkovi Masarykovi, takže když návštěvník přijde do galerie Atrium, uvidí tam kancelář z první republiky a prvorepublikový byt, jak naši praprapředkové, prababičky a pradědečkové žili. Co bylo jejich běžným životem a věci, které používali - od šálku s kávou, ranní noviny, psací potřeby, fotografie, porcelán, dobový nábytek, doplňky k oblečení atd. Dále tam uvidí nespočet obrazů, na kterých je vyobrazen pan prezident Masaryk a samozřejmě Československé legie, protože nebýt tehdy legionářů, nebyla by naše republika.

A co ukazuje druhá část výstavy?

Druhá část výstavy je věnována právě legiím a návštěvníci tam mohou vidět artefakty jak od chladných zbraní tak po střelné zbraně a jsou tam zastoupeny všechny legie, které jsme měli – ruská, francouzská a italská. Jsou tam originální dopisnice a noviny z roku 1914 až 1918, aby návštěvníci z tzv. pozdravů z fronty viděli, jak ti lidé měli krásný rukopis a přečetli si, jaká doba byla před sto lety. Jak si vážili oněch hodnot a měli na mysli především právě svoji vlast, rodinu, hrdost, lásku, úctu a jiné hodnoty a o to krásnější, než mají dnešní lidé. Na to by se nemělo zapomínat.

Co z těch věcí považujete za naprostý unikát? Co vy sám byste vypíchl jako sběratel?

Pro mě osobně to bude křesílko, které mám zapůjčené od pana Babůrka. Originální křesílko pana prezidenta, na kterém sedával s panem Čapkem, když vedli své rozhovory třeba v Lánech. Toto křesílko se mi podařilo zapůjčit a stojí po levé straně vedle busty pana Masaryka, na čestném místě.

A další taková top kuriozita, když pominu ostatní předměty, které jsou zapůjčené např. z Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech, jsou dopisy a pohledy z války z roku 1914 až 1918 - soukromá korespondence, kde voják, který byl na frontě, posílal domů pozdrav a nevěděl, jestli se vrátí. Měl jsem plno prastrýců i pradědů právě na frontách i v legiích, takže za tu dobu jsem si dokázal a poskládal po příbuzných, pradědečcích, prababičkách nespočet artefaktů a říkám: To je pro mne to nejcennější! To je ta živá historie, která o tom vypovídá... Té se můžete dotknout a víte, že to je ta historie, kterou by měl člověk znát, protože kdo nezná svoji historii, ten jako by nebyl ani skutečně nežil.

Reklama

Výběr článků

Načítám