Hlavní obsah

Součástí tradiční akce Světlo pro Kryla budou i šansony a verše v podání Jiřího Bartoně

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 17. listopadu proběhne v Expozici Karla Kryla, která sídlí v budově Starý pivovar v Kroměříži, tradiční pietní akce spojená s výročím sametové revoluce. Letos bude na programu také komorní podvečer Šansony a verše, v němž vystoupí herec Jiří Bartoň.

Foto: archiv Jiří Bartoň

Herec a zpěvák Jiří Bartoň.

Článek

Moderátorkou poetického podvečera, který se odehraje v sále Klubu Starý pivovar, bude Romana Blažková, členka Divadelního spolku Kroměříž. Dalším účinkujícím bude konzervatorista Michal Pospíšil, který na klavír doprovodí Jiřího Bartoně.

Herec, šansoniér a dnes už i pedagog Jiří Bartoň si v minulých letech zahrál jak v kamenných divadlech (Městské divadlo Brno, Severomoravské divadlo Šumperk, kde byl v angažmá, tak na alternativních scénách. Přitom je zajímavé, že se uplatnil nejen v činoherních, ale třeba ve vyloženě muzikálových rolích, a že má ve svém repertoáru i šansony.

„Já bych snad ani nemluvil o "svém repertoáru". Žádný nemám, respektive - nebuduju ho nijak cíleně. Ale před pár lety jsme v šumperském divadle spolu s Olgou Kaštickou a Zdeňkem Dočekalem (ne)pravidelně reprízovali Večer šansonu a některé písně právě z tohoto programu jsem zazpíval právě i letos na jaře během zahájení provozu kroměřížské kavárny. Mám vztah k takovým smutnějším, melancholickým textům a melodiím. Nesou v sobě atmosféru, která je mi něčím blízká,“ říká Jiří Bartoň.

V současné době hostuje v několika divadelních souborech (Divadelní společnost Parnas, Vršovické divadlo, Ensemble Opera Diversa), ale můžeme ho znát také z televizní obrazovky, kde se uplatnil v seriálech jako Vraždy v kruhu, Expozitura, Atentát, Případy 1. Oddělení a Specialisté, kostýmní roli Fridricha Braniborského si však zahrál i v historickém film Jan Hus. 

Přitom zaujal i zahraniční filmaře – v Německu si zahrál v kriminálním seriálu Der Zürich-Krimi: Borcherts Fall, Američané ho zase obsadili do postavy jednoho z gangsterů v televizní reklamě na Ge Money Bank. Ještě předtím se však objevil i v hororu Hostel II.

Do komponovaného komorního pořadu, který proběhne 17. listopadu od 17 hodin v sále Klubu Starý pivovar, zařadil Jiří Bartoň šansony, které má rád a které doplní verši z pera Karla Kryla. Vedle toho bude čas i na povídání týkající se Bartoňovy herecké profese.

Součástí celodenního programu, který připravuje Dům kultury v Kroměříži a na který bude volný vstup jak do expozice, tak na šansonový podvečer, se stane i výstava hudebních nosičů Karla Kryla a Marty Kubišové z produkce Supraphonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám