Hlavní obsah

Somsijesmestesú: Výstava Braňo Jánoše a Pavla Hammela míří do galerie CreArs v Rožnově

Novinky, Luboš Gassmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zahájení společné výstavy ojedinělého slovenského výtvarníka Braňo Jánoše a renesančního autora Pavla Hammela zve do nové expozice rožnovská galerie CreArs. V úterý 23. června proběhne od 17. hodiny slavnostní vernisáž, kterou minikoncertem uvede sám Hammel

Foto: archiv galerie CreArs
Článek

Ať již název výstavy Somsijesmestesú vyvolává jakékoliv představy a asociace, budou vždy namístě. Nejrůznějším skloňováním, kombinováním a variováním bude totiž sytě prostoupena celá výstava dvou zmíněných výtvarníků.

Pavol Hammel, který je veřejnosti známý spíše z oblasti hudební, se však mimo jiné věnuje také malbě a, nutno dodat, velmi úspěšně. Spolu s Braňom Jánošem mají za sebou již několik společných výstav, na kterých jejich díla rozmlouvají ve vzájemném dialogu, jindy naopak jejich koexistence akcentuje bytostně rozdílný přístup k vizuálnímu vyjádření.

Jánošův výtvarný svět a celkově velmi volný přístup k chápání pojmu obraz je v souvislosti současné tvorby velmi netradiční. Nepochybná síla autorovy výpovědi tkví v principu neotřelého mísení žánrů, technik a prostředků v kombinaci s mimořádně dovednou řemeslnou činností ve smyslu preciznosti a zručnosti.

V obrazech-asamblážích se setkávají prvky malby, dřevořezby či stylizované dekorování prořezávaným plátkovým zlatem. Zjevný autorův zájem o realistický portrét a figuru je nezpochybnitelný a patrná je také snaha přidržet se zde blíže klasické výtvarné tradice. Avšak prostředí, do kterých jsou tváře a postavy situovány, je z ní záměrně bez milosti vyjímá, aby mohly být vsazeny do zcela nového poetického univerza. Básnivým prolínáním světů fyzična a organična v neobyčejných variacích Jánoš předkládá nový inspirativní pohled na svět kolem nás.

Tvorbu Pavla Hammela lze označit za takzvaně "nepoučenou". Dílům tohoto autora, který neprošel klasickým výtvarným školením, však tento fakt v žádném případě neubírá na hodnotě, o čemž svědčí mimojiné ocenění z mezinárodní výstavy v San Crispine, kde malíř v konkurenci profesionálních výtvarníků obdržel cenu poroty za "osobité a tvořivé mistrovství".

Hammel ve své pracích akcentuje geometričnost a pastozní nános jasných, až zářivých barev. Důraz na užití téměř výhradně čisté barvy a zřetelná kompozice činí z autorových děl poměrně snadno čitelné prostředí, které však nikdy není banální. Skromnost a lehce ironický nadhled, se kterým autor ke své tvorbě přistupuje, se tak nejeví jako příliš opodstatněné, neboť Hammelova díla si na současné scéně zasluhují své pevné místo.

Prodejní výstava bude v rožnovské galerii CreArs ke zhlédnutí od 23. června do 1. srpna. Zájemci o dílo zmíněných výtvarníků by si však rozhodně neměli nechat ujít již zahajovací vernisáž, kterou hudebně doprovodí sám Pavol Hammel.

Reklama

Výběr článků

Načítám