Hlavní obsah

Sociální podnikání se stalo tématem panelové diskuze v Klatovech

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak konkrétně může sociální podnikání přispět k rozvoji regionu? Jaké strategické kroky je třeba učinit pro podporu rozvoje těchto podnikatelských aktivit? Na tyto otázky hledali odpovědi v Klatovech.

Foto: Gabriela Kurková

Celkem 33 zástupců státních i nestátních organizací se zabývalo otázkou, jak konkrétně může být sociální podnikání využito k rozvoji regionu.

Článek

V rámci panelové diskuze, která se uskutečnila pod záštitou ředitelky Úřadu práce v Klatovech Ing. Marie Bučkové a kterou uspořádala obecně prospěšná společnost Nová ekonomika ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Úhlava, Úřadem práce  Klatovy a Výborem pro regiony Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, proběhla 7. února v Centru sociální integrace a celoživotního vzdělávání v Klatovech.

Celkem 33 zástupců státních i nestátních organizací se zabývalo otázkou, jak konkrétně může být sociální podnikání využito k rozvoji regionu.

"V rámci panelové diskuze se představili zástupci dvou úspěšných sociálních podniků v Plzeňském kraji, kteří zaměstnávají osoby se zdravotním znevýhodněním,“ uvedla koordinátorka projektu TESSEA Daniela Urbancová.

Prvním z představených podniků byla sociální firma Pracovní sobota s. r. o. Společnost se zabývá úklidovými a zahradnickými službami a celkem zaměstnává 12 osob se zdravotním postižením. 

"My jsme si samozřejmě představovali naše sociální podnikání úplně jinak, nicméně teď po roce vidíme, jaký obrovský význam to má. Vyrostli nejen naši linioví pracovníci, lidé se zdravotním postižením, ale i my, členové realizačního týmu. A nemyslím tím, že jsme vyrostli v managementu nebo v evropské byrokracii, vyrostli jsme lidsky,“ uvedl finanční a administrativní manažer projektu Martin Fojtíček.

Druhým projektem, který byl představen Ladislavem Novým, byla plzeňská kavárna Kačaba, kde probíhá tréninkový pracovní program pro osoby s mentálním postižením. V současné době je zde zaměstnáno na 24 osob.

V diskuzi vystoupili přední odborníci na sociální podnikání a to Petra Francová z Nové ekonomiky, Marek Jetmar z Vysoké školy ekonomické a Svatava Škantová z MPSV. S těmito panelisty mohli zájemci o založení sociálního podniku diskutovat a konzultovat své záměry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám