Hlavní obsah

Sociální aktivizace seniorů v centru Prahy pokračuje i roce 2015

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neziskové organizace O.P.U.S, o.s. a 3P, o.s. v prvních dnech roku 2015 uzavřely novou alianci. Toto spojenectví bude podporovat i v roce 2015 v centru Prahy neformální klub seniorů a osoby v kategorii 50+.

Foto: Lenka Žáčková

3P, o.s. provozuje vůz VW Caddy Maxi, který je určený pro přepravu osob na vozíku

Článek

První společný seminář se konal 7. ledna a nesl se v duchu péče o zdraví se zaměřením na nemoci, které nejčastěji postihují seniory a osoby v preseniorském věku. Účastníci se shodli na tom, že tělo v tomto věku potřebují podporu pro lepší fungování, neboť je pronásledují záněty povrchových žil, zánětlivé či degenerativní choroby kloubů, ale největší důraz tradičně kladli na poruchy spánku a paměti.

Neformální klub funguje také jako svépomocná skupina, kde si jednotlivci předávají své nejlepší zkušenosti. Protože je období zvedající se vlny chřipek a viróz, hledali společně osvědčené recepty a probírali také léky, které jsou volně prodejné a jsou z přírodních zdrojů. Z babských receptů zaznívaly odkazy na průduškový čaj, jitrocelový sirup, na chleba s máslem a česnekem.

Nic však není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Řada účastníků neměla ani tušení, jak se správně připravuje čaj z léčivých bylin a zhruba polovina účastníků se také přiznala k tomu, že nečte příbalové letáky u volně prodejních léků a přebírá pouze informaci, co jim někdo z jejich okolí sdělí.

Nejčastěji si kupují léky, které jsou „na spaní“, tlumí bolest či chorobné projevy vznikající v důsledku látkové výměny, kdy je důležité podporovat odbourávání odumřelého tkáňového materiálu. V závěru tedy usoudili, že není správné si jen tak něco zakoupit, aniž by si předem zjistili, zda je lék vhodný i pro ně. V této souvislosti také někteří upozornili na to, že je vhodné sledovat slevy čajů i doplňků stravy.  

Seminář nebyl spojený s žádným prodejem produktů a nově vytvořená aliance si klade za cíl zásady sdružení O.P.U.S, o. s., což je sociální aktivizace seniorů a osob ohrožených nezaměstnaností  či sociálním vyloučením v chráněném prostředí neziskových organizací.

Více o otevíraných tématech a seminářích se dočtete ve 3P Popularis, který vydává nezisková organizace 3P, o.s., který je zveřejněn na stránkách organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám