Hlavní obsah

Sobota bude patřit koštu vín v Pouzdřanech

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterá vinařská obec na jižní Moravě nemá svoji místní výstavu vín. Donedávna k této menšině patřily i Pouzdřany - to se ale vloni změnilo a letos se mohou návštěvníci těšit již na druhý ročník koštu nejen pouzdřanských vín.

Foto: Pouzdřanský zdar o.s.
Článek

"Košty se v Pouzdřanech nikdy nekonaly. Je to tak trochu paradox, neboť Pouzdřany jsou hlavně vinařská obec, čehož je dokladem i častá zmínka o vinohradech v historii obce (už ze 13. století). Přišlo nám, že když se tak Pouzdřany prezentují, měly by mít i vlastní košt, tak jsme do toho šli. Nikdo dřív to nikdy neudělal a jsme pyšní na to, že jsme mohli být první," řekl za pořadatele Miroslav Šmarda z občanského sdružení Pouzdřanský zdar.

Právě i pořadatelství je poněkud netradiční. "V Pouzdřanech není svaz zahrádkářů nebo vinařů, bývá proto u nás vždy pořadatel takový netradiční. První ročník se konal pod záštitou mysliveckého sdružení a letos padla volba právě na Pouzdřanský zdar. Ono je to nasnadě, protože toto sdružení bylo založeno za účelem zvelebování a zviditelnění obce a troufám si tvrdit, že košt do této činnosti nepochybně patří," dodal Šmarda.

Na loňském, premiérovém, ročníku se prezentovalo celkem 452 vzorků. Letos se pořadatelům podařilo sehnat ještě o 13 víc, a to nejen ze samotných Pouzdřan. "Máme vzorky z Dolních Kounic, Znojma nebo Lanžhota, takže návštěvníci mohou vyzkoušet vína i z jiných vinařských podoblastí," chválí si paletu vzorků Miroslav Šmarda.

Takováto akce ovšem nemůže být živa jen z vína - pořadatelé si připravili i něco navíc. Vše vypukne v sobotu 27. dubna od 13.00 v sále kulturního domu v Pouzdřanech. Od 16.00 bude hrát cimbálová muzika Notečka. Návštěvníci budou také moci okusit zvěřinový guláš a oproti loňsku navíc také ještě maďarské nebo zabijačkové speciality. Jako malý bonus bude možnost vyzkoušet kávu z místní rodinné pražírny. "To vše podtrženo rozmanitým výběrem vzorků vín, kde si určitě každý přijde na to pravé," završil své pozvání Miroslav Šmarda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám