Hlavní obsah

Soběnovští hasiči mají prvního certifikovaného potápěče

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolní hasiči ze Soběnova na Českokrumlovsku se o velký kus přiblížili akceschopnosti svých profesionálních kolegů. Jeden z jejich členů se totiž vypravil do chorvatského Pakoštane, aby rozšířil možnosti své zásahové jednotky o nové záchranářské techniky.

Foto: Lenka Pokorná

Jan Jim Hruška po jednom ze studijních ponorů v Jadranu.

Článek

Domů se vrátil s mezinárodně platnou potápěčskou licencí OWD (Open Water Diver) - potápěč otevřených vod.

„Ve vodě je jako doma. Jeho kvalifikační hloubkový limit sice zatím činí pouze osmnáct metrů, jsme ale již domluveni na pokračování do 40 metrů. Završením následně bude záchranářská kvalifikace spojená mimo jiné s kurzem kardiopulmonální resuscitace,“ uvedl šéf Divecentra Jadransko Ronjenje ze skupiny All4dive Ivan Jiskra.

Do vody středozemního moře se čtyřiatřicetiletý včelař, hasič, myslivecký hospodář, a místostarosta Soběnova Jan Hruška ponořil pod vedením zkušených českých instruktorů z Octopus clubu a pražského All4dive. Své první ponory si odbyl na stěnách mořské přírodní rezervace Kornati ve střední Dálmácii, v půli cesty mezi Zadarem a Šibenikem. Na výcvik prvního soběnovského potápeče dohlíželi po celou dobu zkušení instruktoři z České republiky. Karel Exl a divemasteři František Haidr s týmovým lídrem Octopus clubu Petrem Kanicem.

„Sbor dobrovolných hasičů v Soběnově má v současnosti téměř 100 členů, z toho 26 činných. Páteří sboru je zásahová jednotka. Potápěčem jsem u nás ve sboru prvním, věřím ale, že nás v dohledné době bude víc,“ konstatoval Hruška.

Vedle prvosledových zásahů se hasiči z podhůří Novohradských hor zabývají například také preventivními prohlídkami komínů a topenišť v domácnostech, výcviku mladých hasičů a jsou významným prvkem sportovního, kulturního a společenského dění v obci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám