Hlavní obsah

Sněžení zlepšilo situaci v nádržích v povodí řeky Odry

• Aktualizováno
Novinky, Josef Zajíc

Sněžení, v nižších polohách déšť a občasné tání, zlepšilo situaci na tocích v povodí Odry, a to zejména v Beskydech.

Foto: Josef Zajíc

Ostravice 12.1.2019 Vodní dílo Šance na řece Ostravici. Stav 12.1.2019 Hráz po rekonstrukci.

Článek

Zvýšené průtoky zlepšily i situaci v nádržích v povodí Odry, kde přibylo za poslední měsíc 18 milionů metrů krychlových vody. Jen v beskydských nádržích Šance, Morávka, Těrlicko a ve vodním díle Žermanice je nyní o 15 milionů metrů krychlových víc.

„Jestliže jsme na nádrži Žermanice ještě na začátku prosince kvůli nízkému stavu uvažovali o omezení odběrů, 9. ledna je situace úplně jiná, nádrž se téměř doplnila a disponuje velkými sněhovými zásobami ve svém povodí,” sdělil generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Sněhové zásoby v povodí beskydských nádrží nyní dosahují nadprůměrných hodnot. V případě nádrže Šance umožní také její naplnění zpět na zásobní hladinu po dlouhodobé rekonstrukci, která zde probíhala od roku 2015 do 2018.

„Vše bude záviset na rychlosti tání. Pokud bude stoupání hladiny pozvolné, bude to v pořádku. V případě rychlého tání ale budeme muset vodu odpouštět a zachovat předepsanou rychlost stoupání hladiny,” doplnil informace Tomáš Skokan zodpovědný za technický a bezpečnostní dohled nad přehradami.

„V případě jesenických přehrad se ještě pořád projevuje vliv sucha z roku 2018. V nádrži Slezská Harta a Kružberk chybí 33 milionů metrů krychlových vody a přibližně průměrné sněhové zásoby v Jeseníkách zatím jejich doplnění neslibují,” dodal Tomáš Skokan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám