Hlavní obsah

Smiřické svátky hudby 2017

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jako už po řadu let, tak i letos v čase těsně před Velikonocemi, bude ve Smiřicích u Hradce Králové zahájen hudební festival Smiřické svátky hudby. Hudební festival bude zahájen 1. dubna v zámecké Kapli Zjevení Páně, která je více než prestižním koncertním místem interpretů všech generací.

Foto: Archiv Jaroslava Svěceného

Foto z tiskové konference: Jaroslav Svěcený a jeho hosté

Článek

Otcem zakladatelem je královéhradecký rodák, houslista Jaroslav Svěcený a smiřický starosta Luboše Tuzar. Na deseti festivalových koncertech Smiřických svátků hudby letos Jaroslav Svěcený představí vynikající mladé i mezinárodními pódii ostřílené umělce, a to barytonistu Filipa Bandžaka, mezzosopranistku Evu Garajovou, sopranistky Petru Froese a Markétu Mátlovou, Kühnův dětský sbor se sbormistrem Jiřím Chválou.

Neméně hvězdné je také obsazení instrumentalistů, nechybí violistka Jitka Hosprová a Virtuosi Pragenses, České trio, houslistka Julie Svěcená a klavírista Václav Mácha, kytaristé Jiří Jirmal a Miloslav Klaus, klavírista Miroslav Sekera, varhaníci Michaela Káčerková a Pavel Svoboda, akordeonisté Ladislav Horák a Markéta Laštovičková. Exkluzivní host přijede ze Slovenska. Není jím nikdo jiný než multižánrově disponovaný orchestr Cigánski diabli v čele s nejlepším současným hráčem na cimbál Ernestem Šarközim.

Již tradičně je festival zpestřený vystoupením známých hereckých tváří, letos to bude Zdeňka Žádníková Volencová, Miroslav Táborský a Alfréd Strejček. Netrpělivě je očekávána také doprovodná výstava. Ta byla letos  premiérově svěřena vynikajícímu výtvarníkovi a grafikovi, kterým není nikdo jiný než Martin Manojlín. Bude přístupná vždy hodinu před koncertem i pro návštěvníky bez vstupenky a také v přestávce koncertu.

Slavnostní zahajovací koncert rozezvučí vrcholně barokní Kapli Zjevení Páně ve Smiřicích v sobotu 1. dubna od 19.00 hodin Jaroslav Svěcený – housle, Jitka Hosprová – viola a Filip Bandžak – baryton. Dají vám společně příležitost si vychutnat mimořádnou atmosféru tohoto místa při světoznámých instrumentálních skladbách Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha či Karla Stamice, unášet se můžete nechat při áriích Georga Friedricha Händela a Wolfganga Amadea Mozarta v podání jednoho z největších pěveckých talentů současnosti.

Smiřické svátky hudby budou ukončeny v neděli 16. dubna. Slavnostní závěrečný koncert bude svěřen Kühnovu dětskému sboru se sbormistrem prof. Jiřím Chválou a samozřejmě proběhne za účasti Jaroslava Svěceného a jeho houslí.

Důležité informace:

Kaple má bezbariérový přístup a zvýšené prahy se dají snadno překonat přistavením nájezdů. Prostory přilehlé ke kapli se vytápějí a kaple samotná je temperována.  Parkování je možné buď přímo na nádvoří, nebo můžete využít parkoviště u kulturního domu Dvorana naproti kapli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám