Hlavní obsah

Smíchov patří Festivalu alpinismu

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cepín, první horskou chatu, která dodnes stále slouží v Alpách horalům, nápad organizovat horské průvodce jako službu pro návštěvníky hor a další vymoženosti určené pro alpské turisty - tohle všechno vymyslel, postavil, zařídil a uvedl do činnosti Pražan Johann Stüdel.

Foto: Petr Skála

Daniel Polman a Ladislav Jirásko zvou na Smíchovský Festival alpinismu.

Článek

Své alpské sny si vysnil překvapivě  v Praze, konkrétně na Malé Straně. Johannovi bude také věnován sobotní večer Festivalu alpinismu, který uvede v české verzi premiéru filmu natočeného v Praze i v Rakousku a jen o něm.

V hlavním sále Národního domu na Smíchově se nyní prochází od pátečního večera a zůstanou tu až do nedělního odpoledne příznivci zajímavého aktivního pohybu po horách. Že ten pohyb je často jištěn lanem, skobami a vzájemnou důvěrou vysokohorských turistů, polárníků, lezců, skialpinistů, horolezců a cestovatelů jen potvrzuje, proč na festivalu panuje skvělá atmosféra.

"Mezi výrazné osobnosti festivalu budou zcela jistě patřit manželské dvojice Němci Daniela a Robert Jasperovi a Monika Bernal a Hernan Wilke z Kolumbie, dále Robert Jasper, který získal nejvyšší horolezecké ocenění Zlatý cepín, a Monika s Hernanem patřící k nejlepším lezcům v Jižní Americe. Elitu pražského festivalu tvoří dále Švýcar Roger Schäli, Ital Florian Riegler. Z extrémních alpinistů a lezců současnosti se v Praze dále představí Albert Leichtfried ze sousedního Rakouska. Kategorii špičkových skialpinistických osobností budou zastupovat Slovinci, bratři Davo a Drejc Karničarovi, přičemž  Davo se stal prvním člověkem na světě, který sjel na lyžích z vrcholu Everestu," hlásí perly z programu největšího  setkání přátel alpinismu mimo Alpy Ladislav Jirásko.

"Na festivalu se jako každoročně představí i celá naše alpinistická a horolezecká elita - několikanásobní mistři světa v lezení Adam Ondra a Tomáš Mrázek a také další borci jako nejúspěšnější český himálajista Radek Jaroš, Zdeněk Hrubý, Pavel Bém, Marek Holeček a mnoho dalších.

Zájem o letošní ročník Festivalu alpinismu je především u našich jižních sousedů - z Rakouska, odkud přijelo na festival okolo 300 hostů. Festival navštíví i hosté z Itálie, Německa či Švýcarska," vypočítává lákavá čísla z programu Daniel Polman, druhý z dvojice hlavních pořadatelů akce, která na pár dnů zaplnila několik hotelů v Praze 5.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám