Hlavní obsah

Smart pražské záchranky se osvědčil, k případu dorazil ani ne za minutu

Novinky, Jaroslav Beneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek před polednem byl na tísňovou linku 155 ohlášen případ 66leté ženy v kolapsovém stavu. Na místo tak byl kromě klasické posádky rychlé zdravotnické pomoci vyslán i záchranář ve voze smart.

Foto: Jaroslav Beneš

Vůz smart pražské záchranné služby.

Článek

Záchranář ve smartu dorazil k případu za necelou minutu od zavolání na tísňovou linku. Ženě se tak dostalo profesionální první pomoci ve velmi krátkém čase, což je v takovýchto situacích klíčové.

Žena byla následně předána do péče posádky rychlé zdravotnické pomoci, která ženu převezla s příznaky cévní mozkové příhody do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

Smart nahrazuje chybějící výjezdové stanoviště v centru

Vozidlo smart poháněné elektromotorem můžete potkat především v oblasti Václavského a Staroměstského náměstí. Pražská záchranka díky němu zkracuje dojezdové časy k případům, jelikož se smart snáze proplete úzkými a plnými uličkami centra metropole. Částečně také nahrazuje chybějící výjezdové stanoviště záchranky v této lokalitě. 

Posádku vozidla tvoří jeden zdravotnický záchranář, který poskytuje přednemocniční neodkladnou péči (PNP) před příjezdem rychlé zdravotnické pomoci ve velké sanitě.

Pražská záchranná služba má k dispozici dva vozy smart, které se v terénu pravidelně střídají. Jeden se nabíjí (vozidlo je poháněno elektromotorem), druhý je připraven na výjezd. 

Reklama

Výběr článků

Načítám