Hlavní obsah

Slovenská autorka křtila v Praze svou postapokalyptickou knihu

Novinky, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejznámějších slovenských autorek knih pro mladé, Miroslava Varáčková, pokřtila v pátek 19. února své již desáté dílo s názvem Adaptace. Křest dystopického románu se konal v Café Lajka v pražském Bubenči a nenechaly si ho ujít desítky literárních nadšenců.

Foto: Gabriela Krejčová

Miroslava Varáčková na křtu své knihy s názvem Adaptace

Článek

Moderátorem večera byl blogger Vojtěch Hamerský, který vedl s Miroslavou Varáčkovou přímo před hosty diskuzi o její nové knize. Tu pokřtila sama autorka za asistence moderátora a zástupců z nakladatelství Slovart unikátním způsobem, a to růží namočenou ve vodě.

Součástí programu byla také tematická soutěž. Všichni, kteří se jí chtěli účastnit, museli vymyslet, jak by se zachovali v podobné krizové situaci, o které kniha vypráví. „Adaptace je postapokalyptický příběh o světě, který může čekat i nás. Psala jsem ji především pro mládež, ale z ohlasů čtenářů zjišťuji, že si našla mnoho příznivců i mezi dospělými,“ řekla Varáčková o své knize.

„Jsme rádi, že jsme mohli pozvat Miroslavu Varáčkovou do Prahy a představit nejen ji, ale i její dystopický román Adaptace českým čtenářům. Myslíme, že se povedlo ukázat, že i česko-slovenští autoři mají v tomto žánru co říct,“ uvedla po skončení akce Jana Klimešová, manažerka nakladatelství Slovart.

Kam lidstvo směřuje?

„Kromě toho, že jsem se snažila vymyslet napínavý děj, vykreslit co nejuvěřitelnější charaktery postav a zabrousit do žánru, kterému se vyhýbá většina našich autorů, v koutku duše jsem doufala, že tímto příběhem zaseji mezi lidi i pár otazníků a že se při čtení zamyslí nad tím, kam jako lidstvo směřujeme a co za hodnoty nás spojují, případně rozdělují,“ uvedla dále autorka.

Román sklidil u čtenářů úspěch především díky zajímavému příběhu, který se odehrává v evropském městě (konkrétní lokalitu autorka úmyslně nezmiňuje) zdevastovaném válkou. Osamělá dívka jménem Zoya putuje do tajného města a cestu jí má ukázat mapa, kterou dostala od svého zesnulého přítele.

Kvalitní konkurence

„Líbí se mi, že se slovenská autorka nebála tohoto žánru, protože je tu opravdu velká konkurence ze zahraničí. Adaptace je stejně kvalitní jako knihy Divergence či Hunger Games. Pozitivní je také to, že autorka dokázala vše říct v jednom díle. Na všechny otázky, které mě při čtení napadly, jsem dostala v knize odpověď,“ chválila si knihu jedna z organizátorek akce, Jana Vepřeková. Na knize se jí také líbí to, že postavy jsou reálné a autorka se nebála vložit jim do úst i sprostá slova.

Zajímavé ovšem je, že Varáčková neplánovala hned od začátku vytvořit postapokalyptický román. „Nápad na knihu přišel úplně nečekaně. Jednoho dne jsem si sedla k počítači, otevřela nový dokument a slova se ze mě začala sypat úplně spontánně. Otázka, jaký příběh vlastně tvořím, přišla, až když jsem měla hotové první kapitoly,“ vzpomínala spisovatelka, která má na svém kontě již jedenáct knih. Ta poslední vyšla nedávno na Slovensku, nese název Len to nikomu nepovedz a věnuje se šikaně dětí na středních školách.

Varáčková píše primárně pro mládež a věnuje se více žánrům - od mysteriózních příběhů přes fantasy, dystopie až k dívčím románům o prvním polibku. Mezi její nejznámější díla patří romány jako Prežila som svět, Tri kroky do pekla či Nepobozkaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám