Hlavní obsah

Slovácký Nepřítel lidu pojede do Prahy

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společenské drama norského básníka a dramatika Henrika Ibsena Nepřítel lidu v podání herců Slováckého divadla z Uherského Hradiště se představí pražskému publiku. Hru z roku 1882 slováčtí divadelníci odehrají v Divadle v Dlouhé v pátek 6. října.

Foto: Marek Malůšek

Zleva Pavel Hromádka a Tomáš Šulaj.

Článek

Skvělé drama, které divadlo uvádí s podtitulem Síla interpretace, se souborem nastudoval režisér Zdeněk Dušek, který za režii hry letos obdržel cenu odborné kritiky Největší z pierotů. V květnu také inscenace divadlo úspěšně reprezentovala na festivalu Divadelní svět Brno.  

„Ibsenův Nepřítel lidu je skvěle a velmi moderně napsaná hra, a přestože se odehrává v druhé polovině 19. století, její myšlenky nás oslovují stále. Skrze dějový motiv městských lázní, v nichž lázeňský lékař objeví závadnou a zdraví škodlivou vodu, v ní Ibsen tematizuje nakládání s pravdou. Různé pohledy na pravdu - z hlediska jednotlivce, či společnosti - jsou hlavním tématem hry,” uvedla dramaturgyně Slováckého divadla Iva Šulajová.

Podobně jako ženská otázka v Noře, již Slovácké divadlo uvedlo v režii Martina Františáka v roce 2013, má společenská výzva Nepřítele lidu veskrze nadčasový, a tudíž i ryze současný a aktuální ráz. „Ibsen ve hře klade do kontrastu morálku a existenční zájmy, aniž by komukoli stranil. Proto se hraje dodnes, že nedává banální řešení. Zároveň jde o, někdy až dětinské, soupeření dvou bratrů. To je živé v jakékoli době,” doplnil režisér Zdeněk Dušek.

Lázeňského lékaře Tomáše Stockmanna hraje Tomáš Šulaj, jeho ženu Kateřinu Klára Vojtková. V roli Tomášova staršího bratra Petra Stockmanna exceluje Pavel Hromádka, který stejně jako režisér Zdeněk Dušek obdržel letos za svůj výkon cenu odborné poroty Největší z pierotů. „Jsem rád, že Nepřítel lidu má vnímavou odezvu. Dokonce je mezi trojicí nejoblíbenějších titulů loňského roku. Na to, že pojednává o vážnějších věcech, to považuju za velký divácký úspěch,” svěřil se herec.

V dalších rolích se diváci mohou těšit na Terezu Hrabalovou, Pavla Majkuse, Jiřího Hejcmana, Davida Vaculíka nebo Davida Macháčka. Autorem scény je Milan Popelka, kostýmy vytvořila Sylva Zimula Hanáková a hudbu k inscenaci napsal Martin Štědroň.

O čem je Nepřítel lidu: Lázeňský lékař Stockmann zjistí, že do veřejného vodovodu prosakuje jedovatá nečistota, jež má škodlivé účinky na pacienty. Má v zájmu prosperity lázeňského města mlčet, nebo má ve stejném zájmu promluvit? Všichni kromě něj se točí, ohýbají, kroutí, poddávají, přizpůsobují a přetvařují, lžou si do očí a poplivávají to, co před hodinou pokládali za svaté a nedotknutelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám